Dit is Volvo’s eerste elektrische auto, de XC40 Recharge

Volvo heeft zijn eerste elektrische serievoertuig aan de wereld getoond, in de vorm van de XC40 Recharge, een verbrandingsmotorloze variant van de bestaande kleine SUV. Een prijs heeft hij al, ook al moet u nog minimaal een jaar wachten tot de eerste exemplaren komen.

Volvo onthulde de XC40 Recharge gisteren op een evenement in Los Angeles, waar heel klimaatneutraal allemaal Europese journo’s de halve wereld voor werden overgevlogen. Over het uiterlijk kunnen we kort zijn: het is een XC40 met een dichte grille.

De XC40 Recharge heeft de volgende specificaties:

  • 300 kW/408 pk systeemvermogen (net als de Audi e-tron), 660 Nm
  • Twee elektromotoren met identiek vermogen (150 kW)
  • 78 kWh batterij
  • Actieradius: meer dan 400 km (WLTP)
  • driefasen AC-lader tot 11 kW
  • In 40 minuten van 10-80% snelladen (ca. 100 kW)
  • vanafprijs van €59.900

Als er eentje wilt, dan kunt u hem begin volgend jaar bestellen, alleen verwacht geen levering voor Q4 van 2020. Net op tijd om nog het staartje van de 8%-bijtellingsregeling mee te pakken dus. Wij zien zelf liever dat fabrikanten hun producten presenteren wanneer deze ook daadwerkelijk productierijp zijn, maar die keuze is verder natuurlijk aan de automakers. De XC40 Recharge heeft Android Auto aan boord. Deze specifieke versie wordt intern als P8 aangeduid (net als de voormalige T8 PHEV van de XC60 en XC90, die ook 408 pk heeft), we sluiten derhalve niet uit dat er in de toekomst nog een P6 komt met 310 pk.

Elk jaar een nieuwe elektrische auto

Zoals praktisch elke Noord-Europese fabrikant heeft Volvo ook een plan opgesteld om het klimaat te redden, of althans: te tonen dat ze de doelstellingen van Parijs heel serieus nemen. In 2040 moet Volvo volledig klimaatneutraal zijn, wat dat ook maar moge betekenen (waarschijnlijk dat alles wat voor uitstoot zorgt in een apart bedrijf wordt gestopt, zoals de motorenontwikkeling. China de vieze handen, en Volvo het schone imago.). Tot 2025 wordt er elk jaar een nieuw, volledig elektrisch model gepresenteerd. Tegen die tijd moet de helft van de verkopen elektrisch zijn.

Verder grijpt Volvo de gelegenheid aan om nóg een nieuw label te presenteren: alle voertuigen die elektrisch of PHEV zijn, gaan in de toekomst ‘Recharge’ heten. Dit label komt bovenop het B-label (mild-hybride) en de klassieke ‘T’ en ‘D’, voor de ongeassisteerde verbrandingsmotoren.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*