Vlaanderen stopt met subsidie voor elektrische auto

Belgen, grijp nu nog je kans om goedkoper een EV te scoren.

[metaslider id=13624

 

Een nieuwe elektrische auto is in de aanschaf duurder in vergelijking met een benzine- of dieselauto. De forse aanschafprijs kan een afschrikkende werking hebben. Mede daarom is de markt van de EV’s in Nederland met name in handen van de zakelijke rijder. In ons land wil de regering elektrisch rijden uiteindelijk ook voor particulieren aantrekkelijk gaan maken.

In Vlaanderen kun je rekenen op een korting als je een elektrische auto koopt. Deze premie is afkomstig van de regering, maar ze gaan in België stoppen met deze regeling. Het premiebedrag van maximaal 4.000 euro verdwijnt per 1 januari 2020. De beslissing is vandaag genomen door de regering in Vlaanderen. Reden voor deze beslissing is dat het beoogde doel niet is bereikt. In heel 2018 is slechts 415 keer gebruik gemaakt van de premie. Dit terwijl er toch 3.648 elektrische auto’s zijn verkocht.

FEBIAC, de Belgische en Luxemburgse automobiel- en tweewielerfederatie, noemt de beslissing van de Vlaamse regering om de premies voor elektrische wagens te stoppen een slechte zaak. Volgens hen zal dit een belemmering opleveren in het vergroenen van het Belgische wagenpark. In België is het nu zo dat minder dan 1% van de particuliere autokopers voor een elektrische auto kiest.

Veel mensen aarzelen nu al om een elektrische wagen te kopen, omdat de laadinfrastructuur in België niet op peil staat. Deze hindernissen moeten autobranche én overheid samen wegnemen. Een sterke fiscale stimulans is vandaag echt nog onontbeerlijk. Nergens ter wereld heeft de markt van elektrische voertuigen zich sneller kunnen ontwikkelen dan gemiddeld, zonder een sterk pakket aan ondersteunende maatregelen. Naast de overtuigende uitrol van laadinfrastructuur, is een sterk fiscaal signaal cruciaal om de consument vandaag al te overtuigen. We betreuren het dat de Vlaamse Regering nu al beslist dat de premie zijn doel gemist heeft. Het moet juist nog allemaal Duitsebeginnen. Deze maatregel afschaffen, is een rem zetten op de toekomst van duurzame mobiliteitsoplossingen. – Luc Bontemps, gedelegeerd bestuurder van FEBIAC.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*