Drie dagen lang elektrisch rijden op Grand Prix-circuit Zandvoort

Haarlemmer Maarten Pompen (35) heeft een doel in het leven: de Nederlandse autorijder enthousiasmeren voor elektrisch vervoer. Op 2, 3 en 4 oktober houdt hij met zijn evenementenbureau Ervaar Elektrisch de Electric Vehicle Experience op het racecircuit van Zandvoort. Iedereen met belangstelling voor elektrisch rijden kan daar zijn hart ophalen.

  • Klik hier voor meer informatie

Passie voor auto’s had hij al als kleine jongen. Zijn jongenskamer was gevuld met posters en schaalmodellen van zijn favoriete bolides. Op de Auto RAI vergaapte hij zich aan de nieuwste modellen. De liefde voor mooie auto’s zat niet in de familie. „Mijn vader reed in een dertien-in-een-dozijnauto in de kleur vuilnisbakgrijs”, zegt hij lachend.

Later tijdens zijn studie management, economie en recht aan de Hogeschool van Amsterdam werd zijn liefde voor evenementen geboren. „Ik heb als stagiair in Congo een dance-event georganiseerd, ter introductie van een biermerk van Heineken. We zijn met een hele karavaan platte karren met bandjes erop kriskras door de stad getrokken. Er stonden 300.000 mensen langs de weg. Iedereen stond te swingen. Congolezen zijn blije mensen. Een geweldige ervaring.”

Na zijn afstuderen werd een jongensdroom werkelijkheid: hij ging de Auto RAI organiseren. Na negen jaar kwam het moment om op eigen benen te staan. Met Ervaar Elektrisch timmert hij nu een jaar aan de weg. „Er is een enorme energietransitie gaande. De vervuilende benzinemotor heeft zijn langste tijd gehad. Nederland stapt het komende decennium massaal over op de elektrische auto. Ik speel daar graag een rol in. Ervaar Elektrisch is een evenementenbureau dat de zakelijke en particuliere rijder helpt bij de de overstap naar elektrisch rijden.”

Workshops

Hij begint enthousiast te praten over zijn mega-project in het eerste weekend van oktober op het racecircuit van Zandvoort. Een half jaar na de eerste Formule 1-races in tijden kan de aspirant-elektrische rijder zich drie dagen lang onderdompelen in het elektrisch rijden. Workshops, demonstraties en vooral zelf rijden. „Ik richt me op mensen die elektrisch willen gaan rijden, maar nog twijfels hebben. 25 pitboxen worden omgebouwd tot pop-up stores met alle bekende automerken. Je kan testritten maken in de auto van jouw keuze, op een topcircuit. Geen stoplichten, fietsers of afslaand verkeer. Best spectaculair ook, je rijdt door twee nieuwe kombochten met een helling van 18 graden. Ter geruststelling, het is geen race en er zit een instructeur naast je die je de fijne kneepjes van het elektrisch rijden leert. We demonstreren ook de nieuwste veiligheidssystemen. De bezoeker kan in volle vaart op een balloon car (zak met lucht in de vorm van een auto, red.) afrijden, dan zal hij merken dat de auto uit zichzelf afremt.”

Ook aan raceliefhebbers heeft Pompen gedacht, want elke dag worden er sprintraces met elektrische voertuigen van twintig minuten gehouden. En het blijft niet bij auto’s. „De bezoeker kan ook elektrische steps, scooters en fietsen testen. Die gaan een grote rol spelen in de toekomst, met name in de grote steden, waar de auto steeds verder wordt teruggedrongen. Wat is er dan handiger dan dat je voor het laatste stukje naar je bestemming kan overstappen op een elektrische fiets, step of scooter?”

Snelheidsduivels

Waarom moeten we eigenlijk van benzine overstappen op elektrisch? Pompen: „De motoren zijn schoner, efficiënter en stiller. Nul uitstoot bij laden met groene stroom en voor 8 euro heb je een volle accu, daar rijd je minstens 300 km mee. Weinig mensen weten dat elektrische auto’s ook veel minder onderhoud nodig hebben, het aandrijfproces van een elektromotor is veel eenvoudiger dan dat van een verbrandingsmotor. De garages gaan het daardoor naar verwachting nog lastig krijgen in de toekomst.” Voor de snelheidsduivels heeft hij ook een argument: „Een elektrische auto accelereert sneller, je bent als eerste weg bij het stoplicht.”

Voedselketen

Zijn die stille elektrische auto’s niet gevaarlijk, met name in de stad? „Dat is inderdaad een aandachtspunt. Zeker voor de fietser die veel op gehoor doet. In Amsterdam, waar de fietsers bovenaan de voedselketen staan, doe ik extra voorzichtig”, zegt hij lachend. „Maar fabrikanten zijn al volop bezig om hun auto’s te voorzien van een specifiek geluid. Er komt ook wetgeving aan. Dat komt goed.”

Pompen richt zich nu wel op elektrische auto’s, maar is de heilige koe met alle technologische ontwikkelingen op een gegeven moment niet achterhaald? Beslist: „Nee, nooit. Een auto is veel meer dan een vervoermiddel. Het staat synoniem voor vrijheid. Je eigen rijdende huisje, die je brengt waar je heen wilt, in je eigen bubbel. Daar wil niemand van af.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*