Over de invloed van kou op batterijen en accu’s

Batterijen en accu’s werken minder goed bij lage temperaturen. Daarom merk je bijvoorbeeld dat je telefoon of elektrische fiets het minder goed doet in de winter dan in de zomer. Op deze pagina lees je hoe dat precies zit.

Nieuwe accu’s hoef je niet leeg te laten lopen voordat je ze oplaadt

Oude accu’s, NiMH modellen, kon je beter pas opladen als ze helemaal leeg waren. Veel mensen denken dat dat nog steeds zo is. Maar voor nieuwe accu’s, Li-Po en Li-Ion, geldt juist het tegenovergestelde. Die kun je beter niet laten leeglopen.

Oude én nieuwe accu’s hebben last van kou

Kou zorgt ervoor dat elektronen moeilijker van het ene naar het andere contact stromen. Met andere woorden: de accu werkt minder goed. Oude accu’s en oplaadbare batterijen hebben daar veel last van, maar ook nieuwe accu’s en oplaadbare batterijen hebben dat probleem met kou.

Hoge en lage temperaturen hebben invloed op de capaciteit van accu’s

Accu’s verliezen normaal gesproken anderhalf tot twee procent capaciteit per maand. Dat heet ‘zelfontlading’. Hoge temperaturen versnellen dat proces, lage temperaturen vertragen dat proces.

De ideale temperatuur voor Li-Ion batterijen ligt tussen de 10 en 30 graden. Dat betekent niet dat temperaturen onder de 10 graden direct tot accuproblemen of zelfs schade leiden. Maar vanaf die temperatuur raakt je accu wel sneller leeg. In het geval van een elektrische auto levert dat bijvoorbeeld een verminderde actieradius op. En bedenk ook dat de verwarming in de winter harder moet werken en de accu dus sowieso al zwaarder wordt belast. Alles bij elkaar opgeteld heeft een elektrische auto daardoor in de winter een tot wel 30% lagere actieradius.

Per oplaadbeurt neemt de capaciteit van je accu af

Oplaadbare batterijen en accu’s hebben een beperkte levensduur. De capaciteit neemt geleidelijk af, gewoon door gebruik. Hoe vaak je je accu oplaadt maakt daarbij niet uit; één keer helemaal opladen staat gelijk aan twee keer half opladen.

Zo verleng je de levensduur van je accu

Een kwalitatief hoogwaardige accu kun je ongeveer 1.000 keer opladen voordat de capaciteit merkbaar vermindert. Er zijn manieren om dat proces te vertragen. Zo kun je bijvoorbeeld de accu van je tablet kalibreren.

Om de levensduur van je e-bike-accu te verlengen kun je de accu bewaren bij een lage temperatuur boven nul en bij voorkeur met een lading van ongeveer 40%. Dat kan ook in de koelkast. Doe dat wel in een afgesloten plastic zak, zodat je condensvorming voorkomt. Als je daarna de accu weer oplaadt, kan het zijn dat dat nog niet makkelijk gaat. Dat komt door de lage temperatuur. Dat effect verdwijnt al snel weer bij een wat hogere temperatuur.

Het liefst niet helemaal vol, niet helemaal leeg, en altijd bij kamertemperatuur

Je houdt je accu gezond door ‘m regelmatig op te laden, nooit helemaal leeg te laten lopen en nooit helemaal op te laden. Opladen bij kamertemperatuur werkt het beste, zo krijg je meer stroom in je accu dan bij lage temperaturen.

Betere batterijen

De ontwikkeling van batterijen gaat snel. Er komen dus betere aan. Zo wordt in Tokyo, aan de Tokyo University of Science, veel onderzoek gedaan naar batterijen op natrium in plaats van lithium. In Zuid-Korea zijn wetenschappers bezig met een sterk verbeterde batterij op basis van een poreuze staalsoort. En de Universiteit van Californië werkt aan een schijnbaar onslijtbare batterij met gouden nanodraden.

De beste accu’s voor e-bikes

Als je wilt weten wat de beste accu is voor een e-bike, bekijk dan het grote onderzoek naar de accu’s van elektrische fietsen van de ANWB.

Maak kennis met onze superbatterij

Samen met de TU Delft werken we aan het omvormen van een energiecentrale tot superbatterij. Zo kunnen we straks meer groene stroom opslaan. Ideaal voor dagen met te weinig wind en zon.

5 Reacties

  1. MTG 60-12 * 12 is 12volt, de 60 zal waarschijnlijk voor het vermogen staan 60Ampere uur.
    aangeduid met (60Ah) Amps/Hour
    In feite kan je elke andere 12volt accu plaatsen van 60Ah of hoger.. hoe hoger, hoe verder je in theorie zou moeten komen.. mocht je 50Ah plaatsen, kom je dus minder ver in theorie.
    Het gaat er meer om wat PAST qua afmeting in je scootmobiel.. en hoe meer vermogen, hoe zwaarder de accu meestal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*