Hoe krijg je het platteland zonder stekkers in de elektrische auto? In Loppersum wordt delen het nieuwe rijden

Hoe krijg je autobezitters zo ver dat ze overstappen op een elektrische deelauto? De gemeente Loppersum gaat eind dit jaar een serieuze poging doen en koopt of leaset voor 2 miljoen euro 34 bolides.

Met een ambitieus plan voor het aanjagen van de ‘deelmobiliteit’ sleepte Loppersum 2 miljoen euro in de wacht van het Nationaal Programma Groningen. Nog voor het einde van het jaar gaan de eerste elektrische auto’s de weg op.

De aanvraag voor 22 laadpalen is de deur uit. Een paar daarvan krijgen straks plek op een ‘slim’ laadplein en gaan mogelijk energie terug leveren aan het net.

Het is wel spannend, erkent de Lopster wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks). ,,Wat wij gaan doen wordt nog nergens in Noord-Nederland gedaan. We hebben de lat hoog gelegd. Het moet meteen goed gaan. Je moet vertrouwen opbouwen. Wanneer mensen een elektrische deelauto willen gebruiken en hij start niet, is het einde oefening. Alles moet dus meteen werken. We willen geen goedkope meuk, maar spullen die werken.’’

Chique of gewoon, kopen of leasen?

Voor het zo ver is, moeten er nog wel knopen worden doorgehakt. Voor welk type kiest de gemeente? Een brave Nissan Leaf of een wat chiquere Tesla Model 3? Worden de wagens gekocht of gaat de gemeente ze leasen? En welke tarieven worden straks bij gebruikers in rekening gebracht? Een bedrag per afgelegde kilometer, of voor de duur dat het voertuig is gebruikt? Waar komen de elektrische deelauto’s te staan: twee in elk dorp van de gemeente, of wat meer in de grote plaatsen zoals Loppersum en Middelstum? Er is, erkent Schollema, werk aan de winkel.

Maar de gemeente is niet over een nacht ijs gegaan, maakt hij ook duidelijk. Zo is er bij het project intensief opgetrokken met energiecorporaties in de dorpen. Zij hebben kennis en vooral een achterban, die bestaat uit potentiële gebruikers van elektrische deelauto’s. Wellicht kan er door de corporaties stroom worden opgewekt voor het elektrische wagenpark.

Twee vliegen in een klap

Loppersum hoopt met het project twee vliegen in één klap te slaan, aldus Schollema. ,,Aan vervoer schort het nogal in de gemeente. Als je vanuit Zijldijk naar de dichtstbijzijnde bushalte moet, loop je er drie kwartier over. En zo zijn er meer voorbeelden. Het openbaar vervoer is hier heel dun. Maar het OV-bureau gaat hier geen twintig bussen extra inzetten. En we krijgen ook niet meer spoor. Door vrijwilligers gereden busjes en de regiotaxi zijn evenmin de oplossing.’’

,,Wat we eigenlijk willen is de vergroening van ons wagenpark en beter openbaar vervoer. Zo kwamen we op de elektrische deelauto’s. En daarbij kijken we met een schuin oog naar de energiecorporaties.’’

Gelooft Schollema dat autobezitters snel overstappen op de deelauto’s? Zo waarschuwde de Groninger hoogleraar Taede Tillema afgelopen week op een symposium in Loppersum voor teveel enthousiasme. Volgens hem slaat het concept vooral aan de in stad.

De Lopster wethouder denkt echter dat het platteland ook geschikt is. ,,Heel veel mensen hier hebben een eigen auto, of zelfs twee auto’s. Ze weten vaak niet hoeveel het op de weg houden van zo’n wagen kost. Voor velen is het elke maand de tweede kostenpost. We denken dan ook dat er wel degelijk behoefte is aan deelauto’s, dat blijkt ook uit onderzoek.’’

Eerst klanten regelen

,,Het is ook geen kwestie van auto’s bestellen en neer zetten in de dorpen. Je moet eerst de klanten regelen. En natuurlijk moet je niet meteen verwachten dat mensen hun eigen auto weg doen. Deelauto’s zijn ook niet bedoeld om mee naar je werk te gaan, dan zouden er veel meer nodig zijn. Maar we denken wel dat we autobezitters met de deelauto’s kunnen verleiden hun tweede auto weg te doen.’’

Om die overstap makkelijker te maken, broedt de gemeente nog op plannen. Zo wordt erover gedacht om auto’s over te nemen van eigenaren die gebruik willen maken van de nieuwe deelauto’s. ,,Je kunt ze bijvoorbeeld naast een bedrag in geld ook een tegoed voor een aantal kilometers geven’’, filosofeert Schollema.

Hij heeft niet de verwachting dat de operatie meteen een succes wordt. Integendeel. ,,De eerste anderhalf tot twee en een half jaar worden heel lastig. We willen mensen kennis laten maken met elektrisch vervoer en dat kost tijd. Die 34 wagens komen ook niet in één keer. We beginnen eerst met vier, zes of tien auto’s. Hoe dan ook, wat we gaan doen kan niet zonder onze inwoners.’’

  • Klik hier voor meer informatie

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*