Commentaar: Waar laad ik m’n elektrische auto op?

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 85

De Tesla Model 3 was de bestverkochte auto van Nederland vorig jaar. En inmiddels is 10 procent van de nieuwe auto’s volledig elektrisch. Maar waar laden al die mensen hun auto op? Elektrische rijders moeten snel aan de bel trekken bij de gemeentes, vindt Rutger Middendorp.

Elektrische auto’s zijn geweldig als je ze kunt laden als ze langere tijd stilstaan. Een oprit of garage met een eigen laadpunt is natuurlijk ideaal. Maar niet iedereen leeft in die luxe. Het aantal laadpunten stijgt in Nederland lang niet zo snel als het aantal elektrische auto’s en dat betekent dat een boel mensen particulier een oplossing aan het zoeken zijn.

Soms betekent het vijf dagen in de week laden op het werk en thuis de auto aan de straat laten staan zonder stekker. Maar soms betekent het ook dat mensen een laadsnoer over de stoep naar de straat laten lopen. Elke gemeente heeft eigen regels als het gaat om laadkabels over de stoep. In Wychen en Utrecht is het verboden. In Zaanstad wordt het wel toegestaan.

Gemeentes lopen achter de feiten aan

Voor de elektrische auto zijn dit soort kip-ei-situaties schering en inslag. Moet er eerst vraag komen naar elektrische auto’s of eerst meer aanbod? Moeten er eerst snelladers aangelegd worden of moeten er eerst meer elektrische auto’s op de weg komen? In dit geval lijken sommige gemeentes achter de feiten aan te lopen als het gaat om regelgeving en de mogelijkheid om laadpalen te plaatsen aan de openbare weg.

Twee jaar geleden maakte Emile Nijssen al eens een prachtoplossing voor zichzelf: een laadput in de stoep waardoor zijn laadkabel onder de grond weggewerkt kon worden en uit een put in de stoep zijn kabel weer tevoorschijn kwam.

In zijn woorden: “Je mag op eigen kosten een laadpaal en -kabel (laten) graven door gemeentegrond, maar de laadpaal zelf mag: niet in openbaar groen, niet binnen een halve meter van verkeer, geen obstakel zijn voor verkeer, geen gemeentelijke infrastructuur in de weg zitten, op ieder moment weggehaald worden door de gemeente als ze daar zin in hebben.”

De Streetplug, die hij ook even plugt, is inmiddels in productie en is onder meer in Maastricht geïnstalleerd. Voor 3500 euro exclusief BTW heb je een professioneel weggewerkte laadpaal die twee stoeptegels groot is.

Gemeente moet meedenken

Maar voor oplossingen als deze heb je een gemeente nodig die een beetje meedenkt. In het dorp waar ik woon heeft de gemeente voor 7395 inwoners twee laadpalen staan. Er is nu een ‘Plaatsingsleidraad elektrische laadpalen’. In alle kernen van de gemeente met meer dan 1000 inwoners moet een laadpaal komen.

Daarbij is weer vrij minimaal nagedacht over de plek, want er wordt gekozen voor plaatsen zoals winkelcentra, sportcomplexen, musea en bibliotheken. Allemaal plekken waar je ongeveer een half uur bent en dus ongeveer 5 kW kunt bijladen in die tijd.

De elektrisch rijder is meer gebaat bij een plek waar een auto een nacht kan blijven staan, of in ieder geval een paar uur.

Voorlopig zullen elektrische rijders het gesprek met de eigen gemeente aan moeten gaan om een oplossing te vinden voor de eigen laaduitdaging. Dat helpt de acceptatie van elektrisch rijden absoluut niet. 

  • Klik hier voor meer informatie

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*