Zo ver komen deze negen elektrische auto’s in de praktijk

Elektrische auto’s komen in de praktijk minder ver dan de officiële verbruikscijfers aangeven. Het Engelse consumentenplatform WhatCar vergeleek alle modellen door ze aan een identieke praktijktest bloot te stellen.

De Britse krant Daily Mail presenteerde deze week de cijfers van de praktijktest die is opgesteld door de grote Britse consumentenorganisatie WhatCar. Daarbij wordt een bepaalde vaste route gereden met afwisselende wegen. Wie wil weten in hoeverre de accu’s van deze modellen jaarlijks achteruitgaan, kan de degeneratie van een aantal modellen vinden op deze website. Deze website baseert zich op praktijkgegevens van meer dan 6000 elektrische auto’s.

 

De modellen van Tesla komen er slechter uit dan de concurrentie en het opvallende is dat de resultaten afwijken van praktijktesten door andere media. Volgens een woordvoerder van Tesla zijn deze resultaten onjuist en weerspiegelen ze niet de WLTP-resultaten die zijn vastgesteld door Europese toezichthouders. Dat komt volgens Tesla vanwege het feit dat WhatCar? een verkorte test heeft uitgevoerd zonder de accu van het voertuig volledig leeg te rijden. ,,Het is onjuist om slechts een fractie van het totale bereik van een auto te gebruiken en te proberen dat resultaat te extrapoleren als een proxy voor het volledige bruikbare bereik”, aldus de woordvoerder.

,,We zijn ook van mening dat de voertuigen die in de tests zijn opgenomen, niet onder dezelfde exacte omstandigheden zijn getest, wat betekent dat de testresultaten niet rechtstreeks kunnen worden vergeleken. Echte vergelijkende resultaten kunnen alleen worden behaald onder laboratoriumomstandigheden, daarom worden standaard testprocedures zoals WLTP gebruikt om de actieradius van voertuigen te meten en te vergelijken.”

9. Audi e-tron: Officieel bereik: 385 kilometer . Praktijkbereik; 315 kilometer (18 procent minder)

8. Nissan Leaf: Officieel bereik: 385  kilometer.  Praktijkbereik: 349 kilometer (9 procent minder)

7. Mercedes-Benz EQC: 400 Officieel bereik: 417 kilometer. Praktijkbereik: 334 kilometer (20 procent minder)

6. Hyundai Kona Electric 64 kWh: Officieel bereik: 449 kilometer. Praktijk: 416 kilometer (7 procent minder)

5. Kia e-Niro 64 kWh: Officieel bereik: 455 kilometer. Praktijkbereik: 407 kilometer (10 procent minder)

4. Jaguar I-Pace: Officieel bereik: 470 kilometer. Praktijkbereik: 407 kilometer (13 procent minder)

3. Tesla Model X 100D: Officieel bereik: 505 kilometer. Praktijkbereik: 375 kilometer (26 procent minder)

2. Tesla Model 3 Long Range: Officieel bereik: 560 kilometer. Praktijkbereik: 340 kilometer (40 procent minder)

1. Tesla Model S Long Range: Officieel bereik: 610 kilometer. Praktijkbereik: nog niet getest

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*