Verplichte duidelijkheid over opladen elektrische auto

Informatie met betrekking tot het opladen van een opladen elektrische auto moet overzichtelijker worden. Het kabinet komt met verplichte maatregelen.

Als je kritisch kijkt naar de laadinfrastructuur die nu gebouwd wordt kunnen er zoveel dingen beter. Meerdere laadpassen, meerdere apps op je smartphone. Ik kan me zo voorstellen dat je zegt: gedoe! Zeker als je niet de mogelijkheid hebt om een EV thuis te laden door het gebrek aan een oprit. Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is van mening dat het beter kan. Het kabinet komt volgend jaar met maatregelen die het laden van een elektrische auto makkelijker maken.

Zichtbaarheid in kosten

Een simpel voorbeeld. De batterij van je elektrische auto is bijna leeg en je stopt bij een openbare laadpaal in een stad om deze te gaan opladen. Zonder app of even zoeken op Google heb je geen idee wat de laadsessie gaat kosten. De laadpaal zelf verstrekt immers deze informatie niet. Bovendien kunnen de kosten per laadpas verschillen.

Per 1 juli 2021 moeten aanbieders van publiek toegankelijke laadpunten verplicht duidelijk maken wat de kosten zijn. Ook moeten ze realtime kunnen zeggen of het oplaadpunt beschikbaar is en met met welke snelheid kan daar geladen worden. Die informatie kunnen ze delen via een eigen app of site, maar ook via applicaties van derden. Denk aan Google Maps dat nu al op grote schaal laadpalen in kaart brengt. Via dezelfde app info over kosten en beschikbaarheid kunnen raadplegen is wel zo makkelijk.

We maken het nu makkelijker om de laagste prijs te vinden. Net als bij de benzinepomp zie je straks in één oogopslag wat het laden kost. En weet je voordat je er naar toe rijdt dat een laadpunt vrij is. Dat geeft zekerheid en vertrouwen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat)

Vanaf vandaag kunnen je meedenken over hoe deze nieuwe wet- en regelgeving precies moet worden uitgewerkt als het gaat om het opladen van een elektrische auto. Tot en met 9 november 2020 is het mogelijk om een reactie te geven

 op de consultatie via de website van de overheid.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*