Meer dan helft nieuwe auto’s in Noorwegen elektrisch

Noorwegen is het eerste land waar elektrische auto’s populairder zijn dan auto’s aangedreven door alle andere soorten brandstof samen.

Meer dan de helft van de nieuwe auto’s die vorig jaar in Noorwegen werden verkocht, was elektrisch. Volgens de Noorse branchevereniging Opplysningsrådet for Veitrafikken reed 54,3 procent van alle nieuwe auto’s op batterijen.

Voordelen

Noorwegen voert al jaren een beleid waarbij eigenaren van elektrische auto’s voordelen genieten ten opzichte van auto’s op benzine of diesel. Zo betalen ze minder belasting en zijn ze voordeliger uit op tolwegen en veerponten. Ook mogen ze gebruik maken van busbanen.

Stroom is bovendien relatief goedkoop in Noorwegen omdat er veel wordt gewonnen middels waterkrachtcentrales.

  • Klik hier voor meer informatie

Volkswagen ID.3

In 2019 was al 42,4 procent van alle nieuwe auto’s in Noorwegen volledig elektrisch. Toen was Tesla nog het merk dat de meeste elektrische auto’s verkocht. Vorig jaar is het Amerikaanse bedrijf ingehaald door Volkswagen dat met de ID.3 zijn eerste volledig elektrische auto begon te leveren.

De Volkswagen ID.3 was in Nederland in november ook de meest verkochte auto.

Noorwegen is het eerste land ter wereld waar meer EV’s worden verkocht dan andere auto’s.  In december namen BEV’s zelfs 67 procent van alle nieuwe personenauto’s voor hun rekening, meldt de Noorse Wegen Federatie OFV. In Noorwegen profiteren batterij-auto’s van een reeks voordelen, zoals geen wegenbelasting, korting op tolwegen en veerdiensten, gebruik van busbanen en vaak ook gratis parkeren.

Meest verkocht

Het meest verkochte model was in 2020 de Audi e-tron waarvan er 9.227 werden verkocht. De Tesla Model 3, de afgelopen jaren steeds de nummer één, werd nu teruggedrongen naar een tweede plaats met 7.770 exemplaren. De pas enkele maanden op de markt zijnde VW ID.3 kwam met 7.754 stuks – slechts 16 minder dan Tesla – direct binnen op een derde plaats.

Verbrandingsmotor verbieden

Noorwegen wil al in 2025 de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor verbieden en is hard op weg dat doel te realiseren. “Onze voorlopige voorspelling is dat het aandeel elektrische auto’s dit nieuwe jaar boven de 65 procent uit zal komen. Als we dat halen dan komt het doel van zero-emissie auto’s in 2025 zeker binnen bereik,’’ aldus Christina Bu van de Noorse organisatie voor elektrische voertuigen. Een vraagpunt is wel hoeveel EV’s de autofabrikanten aan de relatief kleine markt zullen toewijzen nu ze daarvoor overal elders in Europa ook steeds meer aftrek vinden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*