ANWB gaat groene energie leveren en niet alleen voor elektrische auto’s

Vanaf vandaag kun je bij de ANWB niet meer alleen een gevarendriehoek, fietsdrager of wandelschoenen kopen, maar ook elektriciteit, deels uit zon en wind.

Zo wil de ANWB het makkelijker maken om over te stappen op elektrisch rijden. De ANWB wil de stroom en het gas verkopen tegen kostprijs, zodat het er dus geen winst op maakt.

In eerste instantie gaat het om een test, maar het idee is uiteraard om er mee door te gaan.

Variabel tarief

Klanten kunnen stroom kopen van de ANWB tegen een variabel tarief. Dat betekent lagere prijzen ’s nachts en aan het begin van de middag en hogere prijzen op het moment dat het aanbod juist lager is, doordat de zon niet schijnt, of wanneer consumenten veel elektriciteit vragen, zoals ’s ochtendsvroeg of in de avond.

Volgens de ANWB ben je met variabele tarieven in 90 procent van de tijd goedkoper uit dan als je via een vast tarief stroom of gas koopt. Gemiddeld genomen had dat voor een gemiddeld huishouden de afgelopen drie jaar 279 euro per jaar gescheeld, aldus Perry Lievaart, projectleider ANWB Energie.

Hoeveel je precies bespaart hangt onder meer van je verbruik af en is via de site van de ANWB te berekenen.

Elektrische auto of fiets en wasmachine

De ANWB richt zich overigens niet alleen op Nederlanders die elektrisch rijden of willen gaan autorijden. Maar ook op consumenten die een elektrische fiets of scooter hebben.

En zelfs als je helemaal geen elektrisch vervoermiddel hebt dan kun je energie kopen via de ANWB. Je kookt immers op elektriciteit of gas en je verwarmt er je huis mee. Ook de wasmachine en vaatwasser hebben stroom nodig.

  • Klik hier voor meer informatie

Wind en zon

Om de elektriciteit te leveren werkt de ANWB samen met EnergyZero, dat is een bedrijf met een vergunning om energie te mogen leveren. De ANWB gaat niet zelf windmolens of zonneparken exploiteren, maar koopt de stroom in op de markt.

De elektriciteit die klanten krijgen komt in eerste instantie uit wind en zon. Als er te weinig groene stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld als het nauwelijks waait en de zon weinig schijnt, dan wordt de stroom die wordt ingekocht gecompenseerd met een garantie van oorsprong.

Het komt er dan op neer dat de elektriciteit die je vandaag gebruikt, maar die door gebrek aan genoeg zon of wind, uit bijvoorbeeld gas komt, wordt gecompenseerd met eenzelfde hoeveelheid groene stroom die morgen wél kan worden opgewekt, maar die dan aan het net wordt geleverd en door een ander huishouden of bedrijf wordt gebruikt.

‘1,9 miljoen elektrische auto’s in 2030′

In de komende jaren zal het aantal elektrische auto’s fors toenemen, tot circa 1,9 miljoen in 2030, denkt de ANWB. Nu zijn dat er nog minder dan 300.000.

De ANWB zegt graag te zien dat we voor het laden daarvan volledig groene stroom gebruiken. En als we alle elektrische auto’s tegelijk (zoals in de avond) gaan laden, dan wordt daardoor het elektriciteitsnet te zwaar belast, aldus de ANWB.

Op stille uren meer groene stroom

Door de voordeliger tarieven in daluren, zal het laden worden uitgesmeerd over de dag, waardoor sommige investeringen in het elektriciteitsnetwerk in Nederland niet hoeven te worden gedaan, legt Lievaart uit.

Ook is het dan makkelijker om veel vaker daadwerkelijk ook groene stroom te leveren. ’s Nachts draaien windmolens immers ook, maar dan is de vraag lager.

Geen voorspelling over aantal klanten

Een voorspelling over het aantal klanten wil Lievaart niet doen. Er zijn al wel aanmeldingen, maar Lievaart wil niet zeggen hoeveel. De ANWB heeft nu zo’n 4,9 miljoen leden

De ANWB voorziet zelfs een toekomst waarin klanten winst kunnen maken met hun stroom. “Wie slim laadt, kan in de toekomst zijn elektrische auto gebruiken als eigen energieopslag. Op momenten dat er veel vraag is, kun je dan zelfs energie leveren aan de buren of verkopen op het stroomnet.”

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*