PwC: elektrische auto-doelstelling uit Klimaatakkoord is haalbaar

De ambitie uit het Klimaatakkoord om vanaf 2030 alleen nog maar volledig elektrische nieuwe personenauto’s te verkopen in Nederland is haalbaar. Dat zeggen onderzoekers van PwC in een nieuwe studie.

Momenteel is zo’n 20% van alle nieuw verkochte personenauto’s volledig elektrisch. Dat percentage moet de komende negen jaar maar liefst worden vervijfvoudigd om de afspraken niet te breken. Toch is dit grote verschil tussen ambitie en realiteit volgens PwC geen directe reden tot paniek.

“We zien geen onoverkomelijke hindernissen om in 2030 alleen nog maar nieuwe elektrische auto’s te verkopen. In dat jaar zullen er naar verwachting 1,9 miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden. Vanaf 2030 komen daar ieder jaar ongeveer 400.000 bij”, laten de onderzoekers weten.

Naast de bijna twee miljoen elektrische auto’s, zoeven er in 2030 nog wel zo’n zevenenhalf miljoen brandstofpersonenauto’s over onze wegen. Met andere woorden: over negen jaar is iets minder dan 20% van de Nederlandse personenauto’s elektrisch aangedreven, terwijl bijna 80% gebruikmaakt van benzine, diesel of gas.

Juich niet te vroeg

Maar het kan ook anders uitpakken, zegt PwC, dat benadrukt dat de hoopvolle conclusie van het rapport allerminst reden is om op onze lauweren te gaan rusten. Zo moet nu “met alle macht” aan de transitie en de randvoorwaarden worden gewerkt. “Als dat niet gebeurt, is de autoverkoper over negen jaar veroordeeld tot een kleine markt waar keuzes beperkt en duur zijn.”

In dat geval rijden er in 2030 geen 1,9 miljoen maar 1,5 miljoen elektrische auto’s rond, zegt PwC. Tegelijkertijd is het volgens dit scenario niet waarschijnlijk dat in 2030 alle nieuw verkochte personenauto’s volledig elektrisch zijn. En dat vertraagt op zijn beurt de groei van de tweedehandsmarkt voor elektrische personenauto’s, waardoor het nog langer zal duren voordat het gehele Nederlandse wagenpark is verduurzaamd.

Het glas is meer dan halfvol

Het kan echter ook zo zijn dat ons land in 2030 veel meer dan 1,9 miljoen elektrische auto’s telt. Bijvoorbeeld doordat de overheid extra stimuleringsmaatregelen heeft ingevoerd. Of doordat onder consumenten sprake is van een groeiend verduurzamingsbewustzijn, waardoor de vraag naar elektrische auto’s is gestegen.

Op deze ontwikkeling rekenen tal van autofabrikanten. “Steeds meer producenten kondigen aan vanaf 2025, 2030 of 2035 enkel elektrische auto’s te gaan produceren”, zegt PwC. “Dit leidt tot een effect waarbij de markt zichzelf versnelt.”

Hierdoor is het dus mogelijk dat vóór 2030 alle nieuwe personenauto’s die verkocht worden in Nederland volledig elektrisch zijn.

Laadinfrastructuur

De groei van het aantal elektrische auto’s en het antwoord op de vraag of vanaf 2030 enkel nieuwe volledig elektrische personenauto’s worden verkocht in Nederland, hangen eveneens sterk af van hoe de laadinfrastructuur zich ontwikkelt.

Zo moeten volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur de komende negen jaar 1,5 miljoen extra laadpunten worden aangelegd. Dit impliceert dat er gemiddeld genomen 644 nieuwe laadpunten per werkdag moeten worden aangelegd tot 2029. De afgelopen vier jaar ging het om 105 laadpunten per werkdag – een forst verschil dus.

Niettemin stelt PwC dat het plaatsen van anderhalf miljoen laadpalen binnen negen jaar tijd haalbaar is. “Want de markt stuwt de aanleg van de laadinfrastructuur. Plannen voor de aanleg zijn in een vergevorderd stadium en investeerders staan in de rij.”

In het verlengende hiervan ligt de enorme verbouwing van het Nederlandse stroomnet. Door afspraken uit het Klimaatakkoord zal de stroomvraag in ons land de komende jaren flink toenemen. Het huidige elektriciteitsnet kan die vraag niet beantwoorden en daarom zal het moeten worden verzwaard. Dat is volgens adviesbureau CE Delft haalbaar, maar hier is wel haast bij geboden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*