Elektrische Ferrari zal nog steeds herrie maken

Draai de sleutel om en/of druk op de startknop in een Ferrari en er verschijnt een grijns op je gezicht. Normaliter gaat de start namelijk gepaard met een enorme bak geluid. Bij sommige modellen vraag je af hoe dit überhaupt legaal is op een standaard auto. De vraag is of die emotie blijft met een volledig elektrische Ferrari.

In het geval van de SF90 is het al een heel andere beleving. In principe start de supercar volledig geruisloos. Pas bij het inschakelen van de V8 kun je een soundtrack verwachten. In een volledig elektrische auto kan er geen geluid komen uit een verbrandingsmotor want deze is er simpelweg niet. Aan Ferrari de uitdaging om er toch wat van te maken.

Dat komt wel goed, aldus Ferrari CEO Benedetto Vigna tegenover CNBC. Hij zegt dat de Italiaanse autofabrikant er alles aan doet om de emotie van Ferrari te waarborgen, ook al is de auto volledig elektrisch. Engineers ontwikkelen allerlei geluidstechnieken voor een kunstmatig effect. De CEO kan het mooi brengen, maar het is natuurlijk nooit zo gaaf als een echte motor. Het blijft geluid dat over de speakers naar je oren komt.

Meerdere autofabrikanten hebben al zo’n soundtrack in de elektrische auto. Bij de Hyundai IONIQ 5 N simuleert de auto zelfs een verbrandingsmotor. Welke richting Ferrari kiest is nog niet duidelijk, maar dat het een kunstmatige manier van emotie opwekken gaat worden is evident.

Ferrari verwacht dat 60 procent van de verkopen verdeeld zal zijn over hybride en volledig elektrische auto’s in 2026. Het aanbod elektrische modellen gaat alleen maar toenemen. Eerst met hybride modellen, zoals de SF90, later ook volledig elektrische auto’s.

In de woorden van Vigna kunnen klanten een unieke ervaring verwachten als ze rijden in een volledig elektrische Ferrari. Het zijn mooie praatjes van een CEO, uiteindelijk is het aan de klant of ze hier daadwerkelijk warm voor lopen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*