Elektrisch rijden € 1,90 per 100 KM | Benzine rijden € 14,00 per 100 KM

Wat is het verbruik van een elektrische wagen?

Net zoals bij een benzine- of dieselauto hangt het verbruik van een elektrische wagen af van het model en de constructeur. Het verschil is wel dat we het dan niet meer hebben over ‘liter per honderd kilometer’ (l/100km) maar over ‘kilowattuur per honderd kilometer’ (kWh/100km).

Het is niet makkelijk om het precieze verbruik van een elektrische wagen te berekenen, omdat heel wat factoren een rol spelen.

Maar we kunnen stellen dat de stroomkosten om 100 kilometer af te leggen ruim onder 3 € blijven (bij sommige auto’s zelfs onder 2 €).

Wat betaal je aan de pomp?

De meeste elektrische wagens kunnen met 10 kWh 80 tot 100 kilometer afleggen. Ze zijn zo energiezuinig omdat het energieverlies laag ligt. Terwijl benzine- of dieselmotoren maximaal 35 percent van hun energie in drijfkracht omzetten, haalt een elektromotor wel 90 percent.

Toch is het moeilijk om na te gaan hoeveel het kost om je auto ‘vol te gooien’, dat wil zeggen om de accu’s volledig op te laden:

  • de prijs per kWh is afhankelijk van de gekozen leverancier
  • het verbruik van het voertuig is afhankelijk van zijn autonomie, de capaciteit van de accu’s en de rijstijl.

De stroomkosten om honderd kilometer af te leggen worden echter geschat op ruimschoots minder dan drie euro (voor sommige voertuigen zelfs minder dan twee euro). Minder dus dan wat dezelfde afstand kost met een voertuig met verbrandingsmotor.

Voorbeeld berekening van jaarlijks verbruik

Een bestuurder legt 15.000 km/jaar af:

Benzinewagen Elekrische wagen
gemiddeld verbruik: 5 liter/100 km  10 kWh / 100 km
gemiddelde prijs: € 1,50 per liter € 0,25 per kWh
Totale kost 1.125 euro 375 euro

En uiteraard is dit met eigen gewonnen energie zoals wind of zonne energie nog veel goedkoper.

Tijd voor de overstap naar Elektrisch rijden is NU.  Zeker voor bedrijven die de BTW van 21 % terug kunnen vorderen , maar ook recht hebben op 36% M.I.A., Milieu Investering Aftrek op de aanschaf van Elektrische voertuigen en de laadstations. Als derde voordeel mogen zij de Voertuigen of laadstations versnelt afschrijven. Zelfs binnen 2 jaar. In 2015 worden de fossiele brandstof voertuigen compleet verboden op de weg en ze worden nu al in de centra van vele steden geweerd. Dus!!  Stap over. En draag bij aan een schoner milieu en aan een vollere portemonnee. Ruil uw oude(rwetse) in voor een Elektrische. Nu krijgt u er nog iets voor. In 2o25 Niets meer.

Daarnaast geeft Elektrisch rijden een veel fijner gevoel. De auto maakt minder geluid en je krijgt het gevoel of je over de weg zweeft. Maar ook het goed doen voor het behoud van een betere wereld kan je bekoren en je beter laten voelen. Kijk naar de onderstaande foto’s en zie en voel het verschil.

 

Red. Toine Oosterbosch | Move-nl.com

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*