‘Elektrische auto op waterstof heeft de toekomst’

Als de opslagcapaciteit van elektrische auto’s op batterijen niet wordt vergroot, dan zal het snel gedaan zijn met deze categorie voertuigen. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG onder 800 managers in de automotive industrie. De ondervraagden zijn een stuk optimistischer als het gaat om het potentieel van elektrische auto’s die rijden op waterstofcellen. Beide varianten elektrische voertuigen krijgen geleidelijk voet aan de grond in de internationale taxibranche.

De bevindingen over elektrische auto’s zijn de belangrijkste conclusies uit de achttiende Global Automotive Survey van KPMG. Daarvoor werden 800 leidinggevenden van autofabrieken, leveranciers, dealers en financieel dienstverleners ondervraagd. Zij denken dat connectiviteit de toekomst heeft. Daarbij levert niet alleen de verkoop van voertuigen geld op, maar ook de dienstverlening daar omheen. De dieselmotor is volgens de branche zonder meer op weg naar de uitgang. Wel is het de vraag welk duurzaam alternatief daar voor terugkeert.

Actieradius en laadpalen

Algemeen wordt aangenomen dat dit de elektrische auto zal zijn. Maar volgens de belangrijke spelers in de automotive heeft deze variant een aantal belangrijke beperkingen, en blijkbaar wordt niet verwacht dat deze snel genoeg worden opgelost om de elektrische auto op batterij een echte kans te geven. Deze voertuigen kampen nog met een zeer beperkte actieradius. Bovendien is de laadinfrastructuur nog verre van dekkend.

“De elektrische auto die wordt voortgedreven door batterijen vraagt op dit moment teveel van de bestaande infrastructuur”, zegt Loek Kramer, partner bij KPMG en segmentleider Automotive. Hij vervolgt: “Als we met z’n allen van vandaag op morgen overschakelen op elektrisch rijden, hebben we een serieuze uitdaging met onze bestaande laadinfrastructuur. Die is hierop gewoonweg niet toegerust.”

Meest kansrijk

De managers zijn een stuk optimistischer als het gaat om elektrische voertuigen die rijden op brandstofcellen van waterstof. Bijna 80 procent van de ondervraagden ziet de brandstofcel in de elektrische auto als de meest kansrijke vorm van elektrisch vervoer op de lange termijn. Men verwacht dat dit soort elektrische auto’s geen last zal hebben van de beperkte oplaadcapaciteit waar accu’s wel mee te maken hebben. Toch realiseren de bedrijven zich dat ook voor de realisatie van dit type auto’s nog de nodige obstakels moeten worden genomen, zoals de koeling van het waterstofgas en de veilige opslag daarvan in het voertuig.

In de taxibranche wordt steeds meer gereden met elektrische auto’s, zowel op batterijen als op waterstof. In Nederland rijden bijvoorbeeld Taxi Electric in Amsterdam en CABS in Eindhoven met elektrische taxi’s op batterijen, terwijl ook de Regiotaxi Waterweg voor een deel met elektrische voertuigen wordt gereden. RTC koos een kleine twee jaar geleden als eerste Nederlandse taxicentrale voor de aanschaf van een auto met een brandstofcel op waterstof. Een Parijse taxi-onderneming breidde zijn vloot onlangs met zestig van deze voertuigen uit.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*