belgië-Antwerpen koploper inschrijvingen elektrische fietsen

In de provincie Antwerpen zijn er sinds oktober van vorig jaar bijna duizend e- bikes ingeschreven. Ondanks het gebrek aan fietsvergoeding en onduidelijkheden rond wetgeving is dit een hoog cijfer.

In totaal werden in België 2041 e-bikes ingeschreven waarvan 1936 in Vlaanderen (95%), 30 in Brussel en 75 in Wallonië. De provincie Antwerpen springt eruit met 901 inschrijvingen (44%). Ter vergelijking, in heel Vlaanderen werden tijdens het voorbije jaar in totaal ‘slechts’ 2204 elektrische wagens ingeschreven. Cijfergegevens afkomstig van de website van Jef Van den Bergh, volksvertegenwoordiger en schepen.

Enkel de Speed Pedelec moet ingeschreven worden

Niet elke elektrische fiets moet ingeschreven worden. Enkel de Speed Pedelec, een elektrische fiets die tussen de 25 km/u en 45 km/u rijdt, moet beschikken over een verzekering en een inschrijvingsbewijs. De bestuurders krijgen een nummerplaat en moeten een helm dragen. De verplichte verzekering voor de e-bike kost, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij, tussen de 50 en de 160 euro.

Onduidelijkheden rond wetgeving

Eigenaars van oudere Speed Pedelecs hebben moeilijkheden om in te schrijven. Je moet beschikken over een Europees gelijkvormingsattest (COC) die bewijst dat je fiets voldoet aan wettelijk verplichte technische eisen. Personen die hun elektrische fiets voor maart 2014 kochten, beschikken dikwijls niet over zo’n COC. Wanneer noch de verkoper, noch de invoerder, noch de fabrikant het COC- attest kan bezorgen, kan de Speed Pedelec in kwestie niet ingeschreven worden en kan er geen nummerplaat kregen worden.

Het gaat hier om de early adopters die al vroeg een Speed Pedelec aankochten. Het is belangrijk dat er een oplossing voor hen komt. Ze hebben zwaar geïnvesteerd en hopen natuurlijk om legaal enkele jaren met hun fiets te kunnen rondrijden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*