VIDEO-Rolls-Royce onthult elektrisch conceptschip van de toekomst

Rolls-Royce Marine heeft zijn conceptschip van de toekomst onthuld: de Electric Blue. Het containerschip is elektrisch, modulair en klaar voor de toekomst.

Dit meldt E&T.

Modulair en elektrisch

Rolls-Royce speelt met zijn conceptmodel in op de steeds strenger wordende milieueisen voor de scheepvaart. De sector moet in de aankomende decennia verduurzamen, maar echte oplossingen dienen zich vooralsnog niet aan.

De Electric Blue van Rolls-Royce laat zien wat er in de toekomst allemaal mogelijk is. Het containerschip is modulair opgebouwd, zodat motoren door de jaren heen vervangen of verbeterd kunnen worden. Zelfs de controlekamer heeft een modulair karakter, zodat deze verwijderd kan worden wanneer autonome schepen werkelijkheid zijn.

Het hybride conceptschip beschikt daarnaast over zowel batterijen als LNG-brandstoftanks, om aan de milieueisen voor de scheepvaart te kunnen voldoen.

Autonoom en goedkoop

De Electric Blue is nog niet volledig autonoom, maar heeft al wel autonome functies. Het conceptschip beschikt bijvoorbeeld over radars, camera’s, lidar en automatische identificatiesystemen.

Het conceptschip is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens goedkoper dan traditionele schepen. Volgens Rolls-Royce kost de bouw van de Electric Blue ongeveer € 2,5 mln minder dan de bouw van huidige schepen.

Aanpassen aan de markt

Rolls-Royce hoopt met de modulaire opbouw van de Electric Blue de markt op zijn kop te zetten. Oskar Levander, vice-president of innovation bij Rolls-Royce Marine, tegenover E&T: “Dit schip is toekomstbestendig. Het is een efficiënt vaartuig dat zich kan aanpassen aan de markt en mee kan evolueren met de tijd. Door de modulaire opbouw van de Electric Blue weet je dat een investering van vandaag ook over tien jaar nog een goede investering is.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*