Helft nieuwe wagens in Noorwegen deels of volledig elektrisch

De helft van de nieuw ingeschreven auto’s in Noorwegen sinds het begin van het jaar is volledig of deels elektrisch. Dat blijkt uit cijfers van de Noorse overheid.

Elektrische wagens waren goed voor 17,6 procent van de nieuwe inschrijvingen in januari, de hybride wagens voor 33,8 procent. In februari lagen die aandelen met respectievelijk 15,8 en 32 procent iets lager, maar nog steeds opvallend hoog.

Noorwegen is de belangrijkste olieproducent van West-Europa, maar is toch een voorloper als het op elektrisch rijden aankomt. Een Tesla is er al lang geen rariteit meer in het straatbeeld.

Het land voert een stimuleringsbeleid waarbij de aankoop van propere wagens erg sterk gestimuleerd wordt, terwijl de klassieke, niet-elektrische wagens erg zwaar belast worden. Wie groen rijdt, wordt bovendien vrijgesteld van tol onderweg, mag gratis op de ferry en moet niet betalen op openbare parkeerterreinen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*