Peugeot koopt Opel voor ruim twee miljard euro

De Franse autobedrijf PGA, dat onder meer Citroëns en Peugeots maakt, heeft er aan het eind van het jaar een nieuw merk bij. Het Duitse Opel komt in handen van PGA, zo werd vanmorgen bekend. PGA heeft daarover een deal bereikt met General Motors, waar Opel onder valt.

Niet alleen Opel komt in Franse handen, ook het goed lopende Britse merk Vauxhall. Met die gezamenlijke deal is zo’n 2,2 miljard euro gemoeid, zo staat in een verklaring. PGA wordt op deze manier het tweede van Europa. Alleen Volkswagen toert beter. Het is een eerste grote aankoop van PGA sinds het bedrijf drie jaar geleden streed tegen faillissement. De overname kan daarom ook wel worden gezien als een morele overwinning.

Van Opel werden vorig jaar 1,2 miljoen auto’s verkocht. Als de deal is afgerond, naar verwachting gebeurt dat richting het eind van het jaar, kan PGA zo’n vijf miljoen auto’s van de band laten lopen. Belangrijk bij de overname is het feit dat Opel de technologie voor elektrisch rijden in huis heeft. Het Duitse bedrijf is bezig een auto te maken met een actieradius van vierhonderd kilometer.

Vakbonden zijn bang dat met de overname banen gevaar lopen. Er werken bij Opel ruim 35.000 Peugeot-topman Carlos Tavares heeft garanties gegeven voor behoud van werkgelegenheid en fabrieken om die zorgen weg te nemen. Volgens hem gaat de productiviteit stijgen, waardoor sluiting niet noodzakelijk is.

General Motors trekt zich door de verkoop grotendeels terug uit Europa. Bovendien is het nu af van het verliesgevende Opel. Het Duitse bedrijf maakt al sinds 1999 geen winst.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*