Utrechts bedrijf brengt zelfrijdende auto’s naar Dubai

Het systeem voor zelfrijdend vervoer kan 5000 passagiers per uur vervoeren.

Het Nederlandse bedrijf 2getthere heeft een contract gesloten in Dubai om een autonoom transportsysteem te leveren. Dit systeem verbindt het Bluewaters Island, een nieuw eiland aan de kust dat momenteel aangelegd wordt, met het metronetwerk in de stad. 2getthere schrijft daarover op zijn website. Het project wordt het ‘grootste zelfrijdende systeem ter wereld’.

Dubai heeft als doel om 25 procent van alle transport in de stad in 2035 zelfrijdend te maken. Het systeem naar Bluewaters Island zal uit 25 voertuigen bestaan die elk 24 personen kunnen meenemen. Aanvankelijk kunnen er 3350 passagiers per uur in een richting vervoerd worden, met de mogelijkheid om dat naar 5000 uit te breiden. Een ritje naar de stad duurt zo’n 4,5 minuut. Projectontwikkelaar Meraas uit de Verenigde Arabische Emiraten kwam met de opdracht. Hoeveel geld ermee gemoeid is, is niet bekendgemaakt.

Meer autonoom vervoer

In Nederland is 2getthere ook al jaren bezig met zelfrijdende toepassingen. In 1997 bracht het bedrijf een autonoom vervoersysteem naar Schiphol, wat zeven jaar in gebruik bleef. Volgend jaar brengt 2getthere een vernieuwde versie van zijn ‘ParkShuttle’ naar de openbare weg in Capelle aan den IJssel.

WEpods

Op meerdere plekken in Nederland zijn autonome busjes te vinden. Op de campus van de Wageningen Universiteit rijden bijvoorbeeld al autonome WEpods. De gemeenten Ede en Wageningen wilde dit project vorig jaar eigenlijk stopzetten, omdat de technologie te complex bleek en doelstellingen niet werden behaald. Dankzij een Europese subsidieaanvraag gaat het project toch nog een tijdje door. De bedoeling is dat de WEpods tussen station Ede-Wageningen en de Wageningen Universiteit gaan rijden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*