VIDEO-‘Sciencefiction’ in de Noordzee: kunstmatig eiland moet Europa van stroom voorzien

Iedereen behalve Donald Trump ziet het belang van schone energie, maar niemand wil een windmolen in de achtertuin. Bouw je toch gewoon een compleet nieuw eiland middenin de Noordzee?

Dat klinkt als een megalomaan project dat alleen haalbaar is in een slechte Hollywoodfilm. Maar op 23 maart wordt er toch echt een handtekening gezet onder een eerste overeenkomst.

Vanaf dan beginnen het Deense Energinet en de Duitse en Nederlandse tak van TenneT aan de plannen van een kunstmatig eiland op de Doggersbank – een zandbank op de grens van de Britse, Nederlandse, Duitse en Deens economische zones.

Het doel van de door de overheid gerunde energiebedrijven is het creëren van een compleet nieuw energienetwerk voor Europa, goed voor 70.000 tot 100.000 MW (megawatt) richting Nederland, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Noorwegen en België.

Ter vergelijking: de vijf nieuwe windmolenparken die voor 2023 voor de Nederlandse kust gebouwd worden, leveren gezamenlijk 3.500 MW op.

In een interview met de Deense krant JydskeVestkysten zegt Torben Glar Nielsen, CTO van Energinet, snel nieuwe methoden voor de productie van energie worden gevonden. “Dit project in de Noordzee is een realistisch antwoord, ook al komt het misschien wat vreemd en sciencefiction-achtig over.”

Rondom het kunstmatige eiland, met een oppervlakte van 6 vierkante kilometer, komen volgens het plan zevenduizend windmolens te staan die 80 miljoen Europeanen van energie moeten voorzien.

Duur grapje: 1,35 miljard euro voor alleen al het fundament

Daarnaast moet het gaan fungeren als een samenwerking tussen Nederland, Duitsland en Denemarken, die het voor de landen mogelijk moet maken te handelen in energie. Het eiland is onderdeel van de doelstellingen voor 2050 van de klimaatconferentie van Parijs.

Wat dit grapje kost? Rond de 1,35 miljard euro. En dan hebben we het alleen over de fundamenten. De windmolens, landingsbaan, haven, aansluiting naar het vasteland en infrastructuur komen daar dus nog overheen. Maar hé, dan hebben we in Europa wel een eiland uit een slechte sciencefiction-film.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*