VIDEO-Deze nieuwe parkeergarage heeft heel veel laadpunten

Waar? In EV-hoofstad Oslo natuurlijk. Niet zomaar wat laadpunten, maar echt heel veel laadpunten.

Dat is nodig ook. Noorwegen is kampioen elektrisch rijden, vorig jaar reden er 101.126 volledig elektrische auto’s rond. Dit dankzij gunstige financiële voorwaarden. Zo zijn elektrische auto’s vrijgesteld van aanschafbelasting, is de wegenbelasting laag, hoeft er geen tol betaald te worden, is het gebruik van ferry’s gratis (daarvan heeft het land er veel) en kan er in veel gevallen gratis geparkeerd worden.

Al die elektrische auto’s moeten ook opgeladen worden. Dat betekent dat er veel laadpalen nodig zijn. In Oslo is recent de Vulkan-parkeergarage geopend, die duidelijk in een behoefte voorziet. Deze garage heeft niet minder dan 100 laadpunten en twee snelladers met een CSS en Chademo-aansluiting. De meeste laadpunten leveren een vermogen van 3,7 kW, een paar hebben een vermogen van 22 kW. Later zullen ze allemaal een vermogen van 22 kW krijgen. Het vermogen dat daadwerkelijk geleverd wordt kan worden gekozen door de gebruiker; het verbruiken van meer kWh’s betekent uiteraard ook meer betalen.

Dat is nog niet alles. Er is sprake van hoogwaardige techniek. De parkeergarage is een smart grid. Er is een 50 kW-accupakket aanwezig om piekspanningen te voorkomen, als iedereen tegelijkertijd besluit zijn auto te komen laden. Het is ook mogelijk om de geparkeerde auto’s stroom te laten leveren aan het netwerk, wanneer er een hoge vraag naar stroom is.

Een rondleiding door deze parkeergarage?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*