Drone van jaszakformaat: uitkomst voor boeren

Het Amerikaanse bedrijf Sentera werkt aan de ontwikkeling van een drone van jaszakformaat, waarmee boeren snel problemen in het perceel kunnen opsporen. De drone zou breed inzetbaar en relatief goedkoop op de markt kunnen worden gebracht.

Dat schrijft BoerenBusiness.nl. Drone- en precisielandbouwspecialist Sentera heeft een eigen gewassensor in het programma. Dat is, volgende de fabrikant, de lichtste en meest compacte NDVI-sensor op de markt. Daardoor kan ook een kleine consumentendrone de sensor dragen. Naast de foto- en filmdrone Phantom van DJI kan het bedrijf de DJI Mavic met zo’n sensor uitrusten.

Filmcamera blijft

De Sentera NDVI-Single Sensor heeft een RGB-band, nabij infrarood (NIR) en NDVI (vegitation index). Gebruikers kunnen de beelden zelf verwerken of dat door Sentera laten doen. De 12-megapixel 4K-foto- en filmcamera van DJI blijft gewoon gemonteerd, zodat beide zijn te gebruiken.

Onderdirecteur Kris Poulson: “Voor onze klanten zochten we naar een compacte, en makkelijk te vervoeren, drone die tijdens het groeiseizoen 2017 ingezet kan worden. Zowel boeren als adviseurs zijn geïnteresseerd in deze drone, omdat hij zeer compact inklapt, betaalbaar is en zeer precies werkt.”

De Mavic is fors kleiner dan de andere DJI toestellen. Sensoren detecteren de obstakels. Volgens de fabrieksopgave gaat de accu 27 minuten mee. In de praktijk is dat een kleine 20 minuten.

Landbouwdrone

Het Amerikaanse bedrijf heeft al ervaring met de Chinese droneapparatuur. Op de Inspire, Phantom 3 en 4 levert het bedrijf ook eigen sensortechniek. Wie al een DJI drone heeft, kan de sensor achteraf laten bouwen. Alleen de opbouw kost voor een Mavic $ 2.649. Omgerekend bijna € 2.500 en dat is best prijzig. De Mavic zelf kost nog geen € 1.000. Voor een Phantom-opbouw betaal je eenzelfde soort bedrag. De software voor beeldverwerking krijg je er voor die bedragen ‘gratis’ bij.

Pionieren

Wie nauwkeurigere beelden wil, kan voor een 4K-sensor kiezen met 2 of 4 bandbreedtes. Sentera biedt zijn services vooralsnog alleen aan in de Verenigde Staten. Vooral in de zuidelijke staten verkoopt het bedrijf zijn drones. Wie in Nederland wil pionieren, kan een drone in de webshop bestellen. Echter, achteraf opbouwen gebeurt alleen bij het bedrijf zelf.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*