Iedereen wil elektrisch rijden in Noorwegen

Vorige maand hebben elektrische auto’s in Noorwegen voor het eerst het grootste marktaandeel veroverd. Dat zegt de Noorse Organisatie voor de Elektrische Auto. Het Scandinavische land doet al lang inspanningen om elektrische wagens te promoten.

Afgelopen maand waren auto’s met nuluitstoot goed voor 27,7 procent van het aantal nieuwe inschrijvingen. Dat is een nieuw record, waarmee ze diesel- (24,2 procent) en benzinemotoren (23,1 procent) ver voorafgaan.

Top 6

Volledig elektrische auto’s “zijn de markt werkelijk massaal aan het veroveren”, zegt Christina Bu, secretaris-generaal van de sectororganisatie. Zes van de zeven best verkochte wagens in Noorwegen zijn elektrisch. De top drie bestaat uit de e-Golf van Volkswagen, Model X van Tesla en de Renault Zoe.

Voordelen

Noorwegen heeft de ambitie om vanaf 2025 te stoppen met de verkoop van nieuwe auto’s die enkel met een verbrandingsmotor zijn uitgerust. Hoewel het land de grootste olieproducent is van West-Europa, moedigt het de aankoop van elektrische auto’s aan. Kopers moeten amper taksen betalen, in tegenstelling tot bestuurders van diesel- of benzinewagens. Zij worden zwaar belast.

Andere voordelen zijn dat ze geen stedelijke tol moeten betalen, gratis op ferry’s kunnen en voor niks kunnen parkeren in publieke parkings. Ook mogen ze rijden op busbanen. Omdat de elektrische auto’s zo populair worden, overweegt hoofdstad Oslo zelfs om sommige maatregelen te verminderen of af te schaffen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*