Pas over zeven jaar is de elektrische auto per kilometer goedkoper dan diesel of benzine

Door: newsmonkey.be

Auto’s met klassieke verbrandingsmotoren zullen uit het straatbeeld verdwijnen, wellicht al tegen 2035. Maar het gaat toch nog zeven jaar duren voor elektrische auto’s in het gebruik goedkoper zijn dan een auto waar benzine of diesel in moet.

Dat voorspelt het economisch onderzoeksbureau van ING. “De ontwikkeling van de batterijen voor die auto’s gaat nu heel snel”, zegt econoom Max Erich van ING. “Ze worden flink goedkoper en je kunt er langer mee rijden. Dat is voor de consument heel belangrijk als hij voor de keuze staat om een elektrische auto aan te schaffen. Bij een actieradius van 400 tot 500 kilometer en liefst meer wordt het interessant en dat zit er nu echt aan te komen.”

Tesla heeft vorige week de eerste auto’s van zijn nieuwe model 3 in productie genomen. Een goedkoper model gericht naar minder kapitaalkrachtige consumenten, maar naar verwachting gaat die nog steeds tussen de 30.000 en 35.000 euro kosten. Opel pusht ondertussen z’n Ampera-E als “betaalbare” elektrische auto, maar die kost ook nog altijd rond de 40.000 euro.

“Op de aanschafprijs zelf kunnen elektrische auto’s voorlopig nog niet direct concurreren”, zegt ING-econoom Erich. “Maar als het om de kosten per gereden kilometer gaat, zijn elektrische auto’s vanaf 2024 voordeliger dan benzine- of dieselauto’s. In die berekening zitten de afschrijving, oplaadkosten, onderhoud en reparaties.”

Gevolgen

ING stelt ook vast dat de doorbraak van elektrisch rijden grote gevolgen gaat hebben voor de auto-industrie in onze contreien en dan vooral de toeleveranciers. Een auto met verbrandingsmotor telt zo’n 1.400 belangrijke onderdelen, een elektrische auto 200. “Europa was altijd heel goed in verbrandingsmotoren, maar dat concurrentievoordeel gaat verdwijnen door de opmars van de elektrische auto”, zegt onderzoeker Erich van ING.

“De batterij is een essentieel onderdeel van de elektrische auto en die ontwikkelingen en productie vinden vooralsnog vooral plaats in Azië en Amerika.”

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*