China begint inhaalslag met elektrische auto’s

Door: Hans Moleman        www.ad.nl

Shanghai Terwijl Nissan en General Motors eind dit jaar hun eerste elektrische auto’s – de Nissan Leaf en de Chevrolet Volt – in de showroom kunnen zetten, moeten Chinese autokopers nog steeds wachten op een volwaardige elektrische auto van eigen bodem….

Maar de Chinese regering heeft een plan gemaakt om de achterstand ongedaan te maken. De komende tien jaar wil Peking honderd miljard renminbi (ruim 11 miljard euro) subsidie uittrekken voor groene auto’s. Het resultaat moet zijn dat China in 2020 de grootste producent wordt in dit stijgende marktsegment.
Dat staat volgens een Chinese financiële krant in het ontwerpbeleidsplan voor de groene auto-industrie, dat door het ministerie van Industrie is opgesteld. Het tienjarenplan zal waarschijnlijk dit najaar door de regering worden goedgekeurd. Volgens de centrale planners moeten de Chinese autofabrieken, die bijna allemaal aan de staat verwant zijn, zich richten op de ontwikkeling van geheel elektrische voertuigen, omdat dat de technologie van de toekomst is.
Volgens het groene autoplan moet China in 2020 vijftien miljoen stuks elektrische en hybride voertuigen kunnen produceren, met drie tot vijf hoofdmerken die zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt kunnen bedienen. Om de aankoop van een elektrische auto aantrekkelijk te maken, moet de staat stevige subsidies en belastingvoordelen aanbieden aan consumenten.
Elektrische auto’s zijn vooralsnog een stuk duurder dan normale. Dat blijkt wel uit de Chevrolet Volt, die aanstaande december met een prijskaartje van 41.000 dollar (bijna 32.000 euro) in de Amerikaanse showroom debuteert. Daar gaat dan nog wel 7.500 dollar af aan subsidie uit Washington. De Japanse concurrent Nissan Leaf moet ruim 32 duizend dollar kosten.


In China heeft BYD, de fabriek die het meest aan de weg timmert met de ontwikkeling van elektrische auto’s, al eerder verklaard dat forse staatssubsidie nodig is om het eerste elektrische model van de firma, de e6, betaalbaar te maken. BYD – wat staat voor Build Your Dreams – beloofde eerder dat de e6 deze zomer te koop zou zijn. Dat heeft het concern, dat ook batterijen voor mobiele telefoons en laptops maakt, niet gehaald.
China maakte in de eerste zeven maanden van 2010 ruim tien miljoen voertuigen, een reuzengroei van ruim 40 procent vergeleken met vorig jaar, maar daar zat nog geen enkele normale elektrische auto bij. Eind dit jaar hoopt de Chinese auto-industrie, die de Amerikaanse concurrentie in aantallen inmiddels gepasseerd is, op 16 miljoen nieuwe auto’s uit te komen.
BYD geldt als koploper in China’s elektrische inhaalrace. De firma trok daarom in 2008 de aandacht van de Amerikaanse superinvesteerder Warren Buffett, die een aandeel van 20 procent kocht. Een paar maanden geleden maakten BYD en Mercedes bekend dat ze een joint venture oprichten voor de productie van elektrische auto’s in China.
Volgens een nieuwe ranglijst van adviesbureau McKinsey zijn de VS op het moment het land met de beste voorwaarden voor de groei van de elektrische autosector. Frankrijk komt tweede, Duitsland en China delen de derde plaats. China dankt die notering aan subsidies voor zuiniger auto’s en de start van elektrische proefprojecten in twintig steden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*