Bron: www.bright.nl
Als er meer windenergie wordt geproduceerd dan er vraag is, gaan ze dat in Duitsland opslaan in natuursteen.
Je kent het wel, ’s avonds koelt het zomers een beetje af, maar in de stad is het nog altijd warm. Gebouwen en straten van steen en asfalt houden de warmte vast. Daar willen ze in Duitsland hun voordeel mee gaan doen.
Onderzoekers van Siemens, de technische universiteit van Hamburg en energiebedrijf Hamburg Energie willen binnenkort aan de rand van de haven van Hamburg 2000 vierkante meter aan natuursteen plaatsen om daar met wind opgewekte energie in op te slaan. De plannen waren er al langer, maar binnenkort wordt er dan echt mee begonnen.
Net als een föhn
In de praktijk gaat het zo: net zoals met een föhn wordt met elektriciteit verwarmde lucht de steen verwarmd. Daarbij gaat het om temperaturen van 600 graden Celsius. De steen koelt niet af, want er zit een isolerende laag omheen. Als de opgeslagen warmte nodig is, dan gebeurt het omgekeerde. Via een koude luchtstroom staat de natuursteen de energie weer af. Met de opgewarmde lucht wordt water verdampt en dat drijft weer een turbine aan.
Efficiency verdubbelen
Nu gaat een groot deel van de energie nog verloren bij het procedé, maar liefst 75 procent. Maar een kwart van de energie die je erin stopt kun je dus weer terugwinnen. Maar de onderzoekers denken dat dit in de toekomst naar de helft kan worden opgevoerd.
De technici hebben hun oog laten vallen op stilgelegde kolen- of gascentrales. De turbine is daar immers al aanwezig. Er moet alleen nog een ‘grote föhn’ worden geïnstalleerd. Door stilgelegde elektriciteitscentrales te gebruiken kunnen de benodigde investeringen flink omlaag, denken de onderzoekers.
Laat een reactie achter