Autofabrikanten transformeren en plaatsen stip op horizon elektrisch rijden

Door: Cindrea Limburg          www.amweb.nl

De hoge druk in de boardrooms van autofabrikanten heeft geleid tot duidelijke stippen op de horizon wat betreft elektrisch rijden. Mercedes-Benz heeft verklaard in 2022 voor ieder model een elektrische variant op de markt te plaatsen. Autofabrikant Volkswagen wil uiterlijk in 2030 elektrisch aangedreven versies hebben van al zijn driehonderd modellen.

Mercedes-Benz maakte gisteren bekend dat de fabrikant in 2022 voor ieder model een elektrische variant van de band laat rollen. Daimler-topman Dieter Zetsche kondigde dit aan bij de investeerdersdag van de Duitse automaker. Smart wordt volledig elektrisch. De maker van stadsauto’s biedt nu al elektrische versies van zijn voertuigen. Omdat er minder marge zit op elektrische auto’s dan op auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, gaat Daimler fors bezuinigen. Het doel is om 4 miljard euro aan kosten te besparen.

Autofabrikant Volkswagen wil uiterlijk in 2030 elektrisch aangedreven versies hebben van al zijn driehonderd modellen. Om dat te bereiken wordt 20 miljard euro gestoken in de ontwikkeling van de auto’s en nog eens 50 miljard euro in de benodigde batterijen, zo maakte topman Matthias Müller bekend. Volkswagen wil korte metten maken met het gebutste imago door het schandaal rond manipulatie van testgegevens van dieselauto’s. “We hebben de boodschap ontvangen en gaan aan de slag. De transformatie in onze sector is onstuitbaar en wij zullen die transformatie aanvoeren.”

Veranderende regelgeving

De beweging richting elektrisch rijden door autofabrikanten wordt gevoed door veranderende regelgeving. China maakte afgelopen weekend zijn plannen bekend om rijden op traditionele brandstoffen uit te faseren. China is de grootste automarkt ter wereld. Eerder deden onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië dat al.

Volvo zet in op 2019

Mercedes-Benz en Volkswagen zijn niet de enige automaker die inzet op elektrisch. Volvo had al eerder aangekondigd in 2019 een elektrische versie van al zijn modellen te willen hebben. Jaguar Land Rover wil een jaar later nog louter elektrische en hybride voertuigen bouwen.

Voorspelling: 2050 rijdt niemand meer in fossiele auto

Professor Maarten Steinbuch, expert op het gebied van het modelleren, ontwerpen en beheersen van beweging-systemen (denk naast robotica ook aan automotive), had het afgelopen juni op het am:innosurance congres nog over de druk in de boardrooms van autofabrikanten wat betreft hun visie en keuzes omtrent de omschakeling van fossiel rijden naar elektrisch rijden. Steinbuch voorspelt dat in 2050 niemand meer in fossiele auto’s zal rijden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*