Utrecht doet diesel helemaal in de ban

Bron: www.rtvutrecht.nl
In de binnenstad van Utrecht mogen vanaf 2025 helemaal geen bestelbussen en vrachtwagens op diesel meer komen. Ook busjes op benzine zijn niet meer welkom. Dat maakte de gemeente vandaag bekend.

Utrecht gaat zijn voetgangersgebied in het centrum van de stad begin volgend jaar fors uitbreiden. Binnen die zone zijn vanaf 2025 alleen nog vrachtwagens en bestelbussen welkom die geen enkele uitstoot hebben, zogenoemde zero-emission-voertuigen. Winkels en bedrijven moeten dan bevoorraad worden met voertuigen op elektriciteit, waterstof of spierkracht.

RAAMOVEREENKOMST
Aanstaande maandag tekent wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) een raamovereenkomst met de brancheorganisaties uit het beroepsgoederenvervoer en de distributie. In die overeenkomst staat ook dat schone vrachtwagens vanaf volgend jaar ruimere tijden krijgen om winkels en bedrijven te bevoorraden.

Het centrum kent zogenoemde venstertijden, zodat er geen vrachtwagens door het voetgangersgebied rijden als daar veel winkelend publiek is. Die venstertijden worden dus beperkt voor minder schone auto’s en uitgebreid voor elektrische voertuigen. Tegelijkertijd wordt de toegangscontrole verscherpt en aangepast.

WATERSTOF
Voor de toekomst van de stadsdistributie is elektrisch vervoer erg geschikt. Maar voor vrachtwagens die lange afstanden rijden is elektriciteit vooralsnog geen optie; de vrachtwagen zou te veel accu’s mee moeten nemen. Voor de lange afstand is een motor op waterstof een oplossing. Alleen ontbreekt daarvoor de infrastructuur. De Utrechtse D66 en VVD pleiten daarom in hun verkiezingsprogramma’s voor de aanleg van een tankstation in de stad voor auto’s op waterstof.

Utrecht kent al sinds 2007 een milieuzone voor vrachtwagens in de Utrechtse binnenstad, alleen trucks die voldoen aan strenge milieunormen mogen de stad nog in. Die milieuzone werd drie jaar geleden uitgebreid met oude personenauto’s en busjes op diesel.

TAXI’S

Of de zero-emmission in 2025 ook gaat gelden voor taxi’s is niet bekend. Taxi’s mogen onder voorwaarden ook door het Utrechtse voetgangersgebied rijden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*