Shell en Eneco verkleinen belang in windproject

Bron: Koos Schwartz           www.trouw.nl

Nog geen jaar nadat Shell, Eneco, het Japanse Mitsubishi en baggeraar Van Oord de opdracht kregen voor de bouw van twee grote windparken bij de Zeeuwse kust (‘Borssele 3 en 4’), willen Shell en Eneco (en waarschijnlijk Mitsubishi) hun belang in die parken fors verminderen. Ze zoeken investeerders die de belangen willen overnemen.

Het Rotterdamse energiebedrijf Eneco bevestigde dat, nadat het persbureau Bloomberg melding had gemaakt van de zoektocht. Bloomberg baseerde zich op anonieme bronnen. Volgens die bronnen zouden de drie samen een belang hebben van 90 procent in de parken (Shell: 50 procent, Eneco 30, Mitsubishi 10) en willen zij dat afbouwen tot 45 procent. Van Oord houdt zijn aandeel – 10 procent, aldus een anonieme bron – wel.

Hoe groot het belang in het project ‘Borssele 3 en 4’ is dat Eneco verkoopt, is onduidelijk. Bij Eneco’s afweging heeft meegespeeld, zegt een woordvoerder, dat het bij de investering in de offshore windparken om ‘forse bedragen’ gaat en dat Eneco ‘een energiebedrijf is’.

Melkkoe

Het is vaker gebeurd dat investeerders belangen in windparken verkochten voordat die parken waren (af)gebouwd. Het Deense Dong Energy, een grote naam in de offshore windsector, deed dat twee keer. Volgens een zegsman was dat omdat het bedrijf geld elders wilde inzetten of omdat een project relatief zwaar op de balans drukte. Mogelijk spelen die zaken ook bij Eneco. Dat moest zijn netwerkpoot, Stedin, afstoten en raakte zo een melkkoe kwijt. Mogelijk is ook dat Eneco geld wil steken in nieuwe windprojecten. Overigens blijft Eneco betrokken bij ‘Borssele 3 en 4’. Het koopt stroom die de windparken gaan opwekken.

Hoe groot het belang is dat Shell wil afstoten is onbekend. Shells deelname aan het Borssele-project maakte veel tongen los. Het was voor het eerst in meer dan tien jaar dat het gas- en olieconcern in Nederland fors in windenergie investeerde.

Klaar in 2020

Baggeraar Van Oord houdt zijn belang wel. Eerder vervulde het bedrijf de aannemersrol bij de bouw van het grote windpark Gemini in de Noordzee. Daarin heeft Van Oord een belang van 10 procent. Omdat het park af is, gaat Van Oord dat belang verkopen. “Wij zijn geen energiebedrijf”, motiveert een woordvoerder.

‘Borssele 3 en 4’ moeten in 2020 gereed zijn. Met de bouw is circa 1, 2 miljard euro gemoeid. De parken kunnen zo’n 825.000 huishoudens van stroom voorzien.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*