Accu van elektrische auto in twee minuten vervangen

De lege batterij van een elektrische auto binnen twee minuten vervangen voor een opgeladen batterij? Het Zweedse bedrijf Power Swap heeft mogelijk een oplossing.

Slim batterijwisselconcept

Het opladen van een elektrische auto neemt nog altijd meer tijd in beslag dan het tanken van een auto met brandstofmotor. Power Swap realiseert dat als geen ander. De Zweedse start-up – ontstaan na een crowdfunding campagne en met steun van het Swedish Energy Agency, onderdeel van het Zweedse ministerie voor Milieu en Energie – ontwikkelde daarom een innovatief batterijwisselconcept.

Power Swap station

De gebruiker van een elektrische auto zou in theorie de auto naast een Power Swap station moeten parkeren, waarna een robot vanaf de zijkant de lege accu uit het voertuig haalt en vervangt voor een opgeladen accu. Dit proces duurt ongeveer twee minuten. Daarna kan de gebruiker direct wegrijden. Twee minuten: dat is korter dan de gemiddelde tanktijd van een auto met brandstofmotor.

 

Grootste struikelblok

Auto’s moeten uiteraard wel geschikt zijn voor een Power Swap station. Dat vormt nu het grootste struikelblok. Maar we gaan even uit van een rooskleurige toekomst. In dat geval biedt Power Swap de accu’s via een leaseconstructie aan. Autofabrikanten kunnen elektrische modellen om die reden zonder accu aanbieden, waardoor de kostprijs aanzienlijk daalt, misschien wel onder het niveau van een auto met verbrandingsmotor.

Belasting op elektriciteitsnetwerk beperken

De lege accu’s worden opgeladen in een speciaal laadstation van Power Swap. Dit gebeurt niet met snelladers, maar met normale laders zodat de belasting op het elektriciteitsnetwerk wordt beperkt. Power Swap hoopt de ‘accuwisselstations’ te plaatsen bij een bestaand tankstation of parkeerplaats. Dit is op de lange termijn goedkoper dan het installeren van duizenden oplaadpalen.

ECar

Er bestaat nog geen functionerend prototype, maar het idee is veelbelovend. Er is een demonstratiesysteem in de maak. Power Swap gaat het demomodel gebruiken om accu- en autofabrikanten te overtuigen. Het plan is om het Power Swap-systeem eerst in Zweden uit te rollen. De Zweedse fabrikant van elektrische voertuigen ECar heeft zich al aangesloten bij het project. Nu de rest nog, want nogmaals: dit project wordt alleen succesvol als autofabrikanten het Power Swap-systeem op grote schaal adopteren in het productieproces.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*