Elektrische auto maakt stevige opmars, verkoopcijfers liggen hoog

Een nieuw jaar betekent nieuwe bijtellingsregels. Dus is nu de eindejaarssprint is ingezet, wat betekent dat het goed gaat met de registratie van volledig elektrische auto’s.

Elektrisch rijden is bezig aan een opmars. Afgelopen maand is het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland met 3.169 toegenomen. Dat 197 elektrische auto’s zijn geëxporteerd of hun waterloo hebben gevonden, neemt niet weg dat de groei onstuitbaar is. Wanneer de cijfers van november 2017 worden vergeleken met november 2018 is er een verkoopstijging van 2.094 auto’s. Dit jaar is 4,4 % van alle verkochte auto’s een elektrische auto, terwijl dat vorig jaar nog 1,9 % was. Dat is nog altijd vrij miniem, maar een stortvloed aan betaalbare elektrische auto’s is op komst. Dus binnenkort kan iedereen die dat wil een ev kopen of leasen.

Over leasen gesproken, als altijd is de bijtelling cruciaal wanneer het gaat om de autoverkopen in Nederland. Dit jaar geldt er voor de gehele cataloguswaarde van een elektrische auto een bijtellingspercentage van vier procent. Vanaf 2019 doet iets wat de Tesla-taks is gaan heten zijn intrede, tot 50.000 euro is er nog altijd vier procent bijtelling, alles wat daarboven valt wordt aangeslagen op 22 procent bijtelling. Hier wordt een en ander uitgelegd.

Dat betekent dat er dit jaar zoveel mogelijk Jaguar i-Paces, Tesla Model S’en en X’en op kenteken worden gezet. Afgelopen maand is van alle elektrische auto’s de Nissan Leaf weliswaar het vaakst afgeleverd (662 stuks), direct daarna volgen de Jaguar i-Pace (608 stuks), Tesla Model S (445 stuks), Volkswagen e-Golf (336 stuks) en Tesla Model X (315 stuks). Tesla doet kortom goede zaken en dan is de Model 3 nog niet eens beschikbaar.

Weinig verwonderlijk is dat de export van plugin-hybrides aardig fors is. Auto’s als de Mitsubishi Outlander PHEV en Volvo V60 PHEV zitten aan het einde van de leasetermijn en vinden niet zelden een nieuwe koper in het buitenland, van deze auto’s rijden er in vergelijking met vorig jaar respectievelijk maar liefst 924 en 1.215 minder rond.

Waterstof is weinig populair als brandstof, allicht omdat het quasi nergens valt te tanken. Er zijn slechts 50 waterstofauto’s geregistreerd in Nederland.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*