Dit is waarom je elektrisch rijden nú wilt proberen

Zijn eerste kennismaking met elektrisch rijden was voor wethouder Rik van der Linden geen goede. “Tien jaar geleden waren elektrische auto’s kleine auto’s die niet uitblonken in design.” Maar tegenwoordig is hij helemaal om.

Koekblikjes

“Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met een elektrische auto, was het voor mij nog geen goed alternatief voor rijden met een benzineauto. De auto’s waren echt koekblikjes en er werd toen nog niet naar design gekeken. Met twee jonge kinderen werkte zo’n auto niet goed. Sindsdien heb ik de actieradius zien groeien, vind ik de auto’s er aantrekkelijker uitzien en zijn ze comfortabeler geworden. Tel daarbij op dat je met een elektrische auto inmiddels niet of nauwelijks meer betaalt dan met een benzineauto, en je snapt wel waarom ik voorstander van elektrisch rijden ben.”

 

Rijdt gratis in een e-car

Daarom kun je de wethouder woensdag 18 september tegenkomen op het Achterom. “Samen met de ANWB organiseren we een evenement over duurzaam vervoer. Je hoort dan hoe Dordtse ondernemers hun vervoer verduurzamen én je mag een gratis proefrit maken in één van de zeven elektrische auto’s die we hebben klaarstaan. Ervaar zelf hoe fijn zo’n auto rijdt.”

Heb je dus altijd al willen rijden in een BMW i3, Hyundai Ioniq EV, Hyundai Kona, Nissan Leaf, Opel Ampera-e, Renault ZOE of Volkswagen e-Golf? Grijp dan nu je kans! Meld je hier aan voor een proefrit.

Schonere vervanging

Maar waarom vindt hij als wethouder elektrische auto’s zo belangrijk? “We zijn ons als gemeente erg bewust van de CO2-uitstoot die Dordrecht heeft. Uiteraard proberen we ons eigen wagenpark te verduurzamen. Bij vervanging van bijvoorbeeld bedrijfsauto’s of de veerpont bij de Kop van ’t Land kiezen we voor duurzaamheid.”

Hij vervolgt: “Verder willen we de luchtkwaliteit verbeteren. We zien dat er al minder fijnstof in de lucht zit en we voldoen aan de Europese eisen voor luchtkwaliteit. Uiteindelijk willen we toewerken naar de normen van de World Health Organisation. Die zijn nog strenger. Door elektrisch rijden te stimuleren kunnen we dat bereiken.”

Een genot voor je oren

“Een grote irritatiefactor die we horen is dat bewoners veel geluidsoverlast ondervinden van voertuigen. Elektrische auto’s zijn veel stiller en dragen bij aan minder geluidsoverlast door vervoer. Dat merken we bijvoorbeeld bij de stadsbussen, die nu elektrisch rijden.”

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond

En wat doet de gemeente om elektrisch rijden makkelijker te maken voor ons burgers? “Evenementen zoals dit mobiliteitsevent willen we altijd ondersteunen. Zo kan iedereen zien dat er keuzes zijn bij de aanschaf van een auto. Daarnaast maken we het makkelijker om een laadpaal te laten plaatsen. Via ons kan een laadpaalexploitant een vergunning aanvragen waardoor je jouw auto voor de deur kunt opladen. We hebben ruim honderdzeventig laadpalen en de aanvragen blijven stijgen, een ontwikkeling waar we ontzettend blij mee zijn.”

Denkt hij dat het haalbaar is, over tien jaar meer mensen in een elektrische auto? “Daarvan ben ik overtuigd. Het aanbod neemt nu snel toe. Elektrisch rijden is een belangrijke ontwikkeling in de mobiliteit van nu, naast bijvoorbeeld slimmer OV, een autoluwe binnenstad en meer aandacht voor de fiets.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*