Elektrisch rijden is bijna overal goed voor het milieu

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 60

Elektrificering van auto’s en thuisverwarming is op bijna elke plek op aarde beter voor het milieu, in vergelijking met de huidige situatie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waar onder andere de Radbouduniversiteit Nijmegen aan meedeed. Alleen plekken waar kolen het overgrote deel van de elektriciteit verzorgen, hebben voorlopig minder baat bij elektrische auto’s.

  • Klik hier voor meer informatie

De studie, die deze week verscheen in het tijdschrift Nature Sustainability, heeft een opvallende conclusie: zelfs nu nog niet alle elektriciteit duurzaam op wordt gewekt is een batterij-auto al beter voor het milieu dan een bezine- of dieselwagen. Alleen in landen als India en Polen, waar nog veel kolencentrales staan, is dat niet het geval.

Drie scenario’s voor elektrisch rijden

Het onderzoek keek naar de gevolgen van vergaande elektrificatie in verschillende scenario’s. Het ene is het huidige systeem, met het voorgenomen klimaatbeleid. Het andere is een scenario waarin we de klimaatafspraken van Parijs halen. In het derde scenario gaan de voorgenomen maatregelen niet door en blijft de energiemix precies zoals hij op dit moment is.

Zelfs in dat laatste, meest negatieve scenario, is overstappen op elektrisch vervoer al beter. En de voordelen van elektrisch rijden en elektrisch verwarmen nemen toe, omdat auto’s efficiënter worden en er in twee van de scenario’s steeds meer duurzame stroom komt.

Hoe dan ook beter dan diesel of benzine

De simulaties keken niet alleen naar de milieulast van de auto in gebruik, maar ook de CO2-uitstoot van productie van batterijen, chassis, enzovoort. Ook de afvalverwerking is meegenomen in de simulaties. De resultaten zijn opvallend, omdat critici van elektrische auto’s regelmatig opmerken dat de energiemix waarop de auto’s rijden allesbehalve groen is. Dit onderzoek laat zien dat zelfs met de energie in Nederland, die voor het grootste deel van aardgascentrales komt, een elektrische auto zuiniger is.

‘Hoewel het fossiele wagenpark en verwarmingsketels in de komende jaren ook steeds efficiënter zullen worden, zien we dat het niet opweegt tegen de voordelen van elektrificatie. Vanuit klimaatperspectief gezien, zou elektrificatie dus bijna overal in de wereld vooral gestimuleerd moeten worden’, vertelt milieukundige Steef Hanssen van de Radbouduniversiteit in een persbericht.

Die stimulering zou ook nodig zijn, omdat elektrische auto’s en warmtepompen voorlopig nog aanzienlijk duurder zijn dan hun fossiele tegenhangers. Het onderzoek ging er wel vanuit dat de kosten van elektrificatie zullen dalen, waardoor steeds meer mensen overstappen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*