Review elektrische Fiat 500e: schattig, maar ook serieus?

De elektrische Fiat 500e lijkt een ideale tweede of stadsauto. Bright reed vier weken lang in de kleine Italiaan om te checken of dat ook echt zo is.

Ja. De Fiat 500e is nog leuker om te rijden dan zijn benzinevariant. De balans tussen dingen die charmant zijn, dingen die goed zijn en dingen die je gek maken is precies goed. Per saldo stap je met plezier in de 500e en stap je ook met een glimlach weer uit. Wat is dan precies charmant, wat is precies goed en wat maakt je gek?

Charmant

Het ontwerp is een upgrade van een van de weinige retro designs die leuk is gebleven. Wie de nieuwe Mini naast de nieuwe Fiat 500 zet, ziet dat het de Italianen minder moeite heeft gekost om iets nieuws neer te zetten dat toch fris oogt.

In simpele vormentaal, zoals in het dashboard en het stuur, is de 500e modern en retro tegelijk. Alsof de ideeën van vroeger zijn toegepast met de mogelijkheden van nu. Minder subtiele hints, zoals het themaatje uit een Fellini-film als je wegrijdt, de afbeelding van een oude Fiat 500 in de deurgreep en de skyline van Turijn onder het infotainmentscherm zijn prima op zijn plaats in deze auto. Niets voelt voor de hand liggend én niets voelt te ver doorgedacht. En dat is een listige balans om te bewaren.

Precies goed

De 500e sprint in 9 seconden naar de 100 km/u. Dat is voor een benzineauto snel, voor een elektrische auto heel normaal. Voor de 500 is dat rap genoeg om hem pittig te kunnen noemen, maar niet zo snel dat je er zenuwachtig van gaat rijden.

Het 10” infotainmentscherm is een feestje. De interface is niet altijd even begrijpelijk, maar er zijn ook slimmigheden die het dagelijks gebruik beter maken. Zo kun je Apple CarPlay in een venster binnen het homescherm draaien. Heb je de ingebouwde navigatie links en je podcasts via CarPlay op rechts. Vaak is het óf het één, óf het ander. In de 500e kun je beide krijgen.

Gekmakend

Wil je de stekker uit de auto trekken, dan moet je niet te vroeg de auto ontgrendelen, want dan staat hij alweer op slot voordat je hem er uit hebt kunnen trekken. Je hebt ongeveer 3 seconden om de stekker er uit te halen na het ontgrendelen van de auto. Ben je te laat, dan kun je op een knopje naast de laadpoort drukken, gevoelsmatig drie minuten wachten en dan de stekker er uit trekken.

De adaptive cruise control heet Co-Driver en als het werkt is het briljant, maar het geeft zo vaak de moed op door een beetje regen, mist of tegenlicht, dat ik er gek van werd. Ik heb de regeneratie van de remenergie op minimaal gezet, omdat als de auto de Co-Driver uitschakelt vanwege een spatje regen, ik niet meteen vol in de ankers wil hangen. Vermijd die optie dus.

Prijs

Over het algemeen kopen mensen geen Fiat 500 vanwege de prijs. Want als je zoveel mogelijk auto voor je geld wilt, dan kun je beter voor de Panda gaan. De 500 koop je omdat het zo’n leuk karretje is om te zien. Wat moet er dan worden van een nog iets knappere variant van dat karretje, met elektrische aandrijving? Nou, dan heb je opeens een knappe auto die ook nog eens financieel aantrekkelijk is. Want de instapper kost 24.000 euro en dan heb je een ideaal elektrisch boodschappenautootje. De actieradius is dan niet zo enorm, maar voor de meeste mensen zal een reëel bereik van 145 kilometer meer dan voldoende zijn voor een tweede auto.

Is dat niet zo, dan heeft Fiat nog een interessant aanbod, want de versie met de grotere batterij die wij reden heeft 220 km bereik (volgens EV Database Real Range). Rijd je veel in de stad, dan zal dat meer zijn. Rijd je veel snelwegen in de winter, dan zal dat minder zijn. De Fiat 500e is dus qua prijs en prestaties perfect gepositioneerd en dat guitige uiterlijk krijg je er dan feitelijk voor niets bij.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*