Revolutionaire batterij laadt elektrische auto op binnen 5 minuten

Voor veel mensen is het opladen van een elektrische auto nog steeds een van de redenen om er geen aan te schaffen. Het kan flink wat tijd in beslag nemen. Een nieuwe batterij moet daar een einde aan maken.

Als je een benzineauto hebt, ben je meestal binnen twee minuten klaar met tanken, tenzij je een enorme SUV hebt. Bij een elektrische auto kan dat echter tientallen minuten duren.

Sterker nog, bij snelladen aan de snelweg kan het bij menig elektrische auto een half uur duren voordat de elektrische auto volledig is opgeladen. Handig als je een relaxte reis wil met een bakje koffie op zijn tijd, maar flink vervelend als je niet te veel tijd onderweg kwijt wil zijn.

De toekomst van de batterij voor de elektrische auto

Veel automakers proberen dan ook wat aan de laadtijden te doen. Zo gaat de laadsnelheid van steeds meer modellen flink omhoog, en kiest een bedrijf als NIO bijvoorbeeld ervoor om je batterij elke keer compleet te vervangen om tijd te besparen.

Toch moet het allemaal nog makkelijker kunnen als we onderzoekers van de Cornell Universiteit moeten geloven. Zij hebben een nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Joule. Ze hebben een batterij ontwikkeld die binnen vijf minuten volledig opgeladen moet zijn.

Waarom je de elektrische auto in de toekomst nooit meer hoeft op te laden
Aan de lader. (Afbeelding: Unsplash/Jenny Ueberberg)

Hoe werkt het precies?

Een van de grootste problemen voor de batterij van een elektrische auto, is dat deze flink wat elektriciteit en warmte moeten weerstaan. Des te meer energie je erin wil duwen, des te warmer het allemaal wordt. De universiteit heeft daar een oplossing voor gevonden door een ander metaal te gebruiken dat daar net wat beter tegen kan.

Om precies te zijn is dat metaal indium. Dit is niet helemaal nieuw, want het zit bijvoorbeeld al in touchscreens en zonnepanelen. Het metaal moet gebruikt worden om corrosie van andere metalen te voorkomen. Het indium offert zichzelf als het ware op door te corroderen, zodat dit niet bij belangrijkere materialen gebeurt. Hierdoor gaat de levensduur van de batterij dus omhoog en kan die beter tegen een stootje.

Het grote voordeel

Als je je elektrische auto sneller op kan laden, heeft dat natuurlijk een aantal flinke voordelen. Zo is het minder erg als je een tussenstop ergens moet maken. Het zorgt ervoor dat veel mensen voor een minder grote batterij in een EV hoeven te gaan, waardoor ze dus goedkoper uit zijn. De accu is namelijk een fikse kostenpost bij een nieuwe auto.

Ga je toch voor een elektrische auto met een grotere actieradius, dan hoef je niet meer heel lang aan de laadpaal te staan om op te laden. Zo bespaar je dus flink wat tijd. Kortom, sneller laden maakt de stap van een benzineauto naar een EV weer een stukje makkelijker.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*