Alles over elektrisch rijden

Waarom elektrisch rijden?

Er komen steeds meer betaalbare EV’s op de markt. EV staat voor Elektrisch Voertuig. De beschikbaarheid van auto’s in verschillende prijsklassen en de toegenomen actieradius maken elektrisch rijden steeds aantrekkelijker. In sommige gevallen is het goedkoper om elektrisch te rijden dan op brandstof. Ook stimuleert de overheid overstappen op een elektrische auto met verschillende subsidies. Door deze voordelen wordt elektrisch rijden steeds populairder. Wat moet je allemaal weten over elektrisch rijden? We vertellen je er graag alles over.

Verschillen elektrische en brandstofmotor?

Wat is precies het verschil tussen een elektrische motor en een verbrandingsmotor? Traditionele auto’s rijden op benzine of diesel en hebben een verbrandingsmotor. Een verbrandingsmotor genereert energie door de verbranding van een brandstof, zoals benzine of diesel. Daardoor draagt dit type motor bij aan de uitstoot van CO2. Volledig elektrische auto’s hebben een motor die zijn energie haalt uit een oplaadbare accu. Omdat dit type motor geen fossiele brandstof gebruikt, veroorzaken elektrische auto’s geen CO2-uitstoot tijdens het rijden.

Elektrisch laden

Soorten elektrische auto’s

Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s op de markt. Als het over elektrische auto’s gaat, denk je meestal eerst aan volledig elektrische auto’s, ofwel BEV’s (Battery Electric Vehicle). Daarnaast zijn er hybrides, ofwel HEV’s (Hybrid Electric Vehicles) en plug-inhybrides, ofwel PHEV’s (Plug-in Hybrid Electric Vehicles). Wat zijn de verschillen?

BEV

Een BEV heeft geen benzine- of dieselmotor en rijdt uitsluitend op elektriciteit. De energie waarmee de elektrische motor – en daarmee de auto – wordt aangedreven, komt alleen uit de accu. Dit type heeft van de drie soorten de grootste accucapaciteit en daarmee het grootste elektrische bereik.

HEV

Een HEV kan de accu niet via het elektriciteitsnet opladen. Het opladen gebeurt door regeneratief remmen en door de verbrandingsmotor. De energie wordt bij dit type auto dus nog steeds voornamelijk geleverd door een verbrandingsmotor. De accu zorgt dat er meer kilometers kunnen worden gereden met dezelfde hoeveelheid brandstof.

PHEV

Een PHEV kan zowel door de elektrische accu als door benzine of diesel worden aangedreven. Je laadt de accu op dezelfde manier op als bij een BEV door de stekker in een laadpunt te steken en door regeneratief remmen. In vergelijking met een volledig elektrisch voertuig is de batterij veel kleiner. Per kilometer heeft dit type auto een lagere uitstoot dan traditionele auto’s, daardoor zijn ze ook geschikt voor milieubewuste bestuurders.

Hoe werkt elektrisch laden?

Veel mensen die overwegen om elektrisch te gaan rijden, vragen zich als eerste af wat de actieradius is. Of anders gezegd: hoe ver kun je rijden? De berekeningen van de Electric Vehicle Database voorspellen dat de grootste afstand die je nu met een enkele lading kunt afleggen circa 695 km is en dat de gemiddelde afstand 327 km bedraagt. In Nederland zijn zoveel laadpunten beschikbaar dat je nooit stil hoeft te staan met een lege accu. De werkelijke actieradius hangt wel sterk af van verschillende factoren, zoals het weer, de temperatuur, de rijstijl, het gewicht van passagiers en bagage, de conditie van de weg en uiteraard: de capaciteit van de accu.

Accucapaciteit

De capaciteit van de accu van elektrische auto’s wordt uitgedrukt in kilowatturen, afgekort als kWh. Van de huidige generatie elektrische auto’s varieert deze van ongeveer 17 kWh tot 100 kWh. Daarmee kun je tussen de 90 km en zo’n 480 km rijden.

Laadsnelheid van je auto

Hoe snel je een auto kunt opladen hangt af van het laadpunt, de laadkabel, het type stekker, de oplaadtechniek in de auto en de capaciteit van de accu. Hoe groter de accu, hoe langer het duurt voordat hij volledig opgeladen is. De oplaadtechniek van de auto zelf, bepaalt wat de maximale laadsnelheid is die de auto aankan. Kleinere modellen laden bijvoorbeeld met een vermogen van maximaal 50 kW, sommige nieuwere modellen auto’s kunnen tot wel 270 kW laden.

Accu’s hebben als eigenschap dat hoe dichter de laadstatus bij 100% komt, hoe minder snel hij energie zal opnemen. Hiermee wordt de accu beschermd, zodat hij langer meegaat. Daarom kost het soms relatief weinig tijd om een accu op te laden van 10% tot 80%, maar langer om vervolgens naar 100% te komen.

In oplaadpunten (laadpalen) kunnen we twee soorten onderscheiden:

Snelladen

Wat is het?

Snelladers hebben een hoog vermogen en maken gebruik van gelijkstroom. De meest gangbare laadsnelheden liggen tussen 70 kW en 175 kW. Met de 175 kW-snelladers van Shell Recharge laad je in 20 minuten je accu op van 20% naar 80%. Snelladen kan tot 50 keer sneller zijn dan het gebruik van een stopcontact. Bovendien laad je met 100% gecertificeerde groene stroom1 bij Shell Recharge.

Waar?

Snelladen wordt doorgaans ‘onderweg’ aangeboden zoals op tankstations of rustplaatsen, maar is tegenwoordig ook beschikbaar bij diverse winkelcentra en bouwmarkten. Bij onze Shell-stations hebben we ondertussen meer dan 200 snelladers, verspreid over heel Nederland.

Waarom?

Wanneer je accu bijna leeg is, je nog een lange afstand af te leggen hebt, of je gewoon met een volle accu thuis wilt komen: met 20 minuten laden ben je weer onderweg! Bij Shell Recharge kun je jezelf ook even helemaal opladen met een heerlijk kopje verse Shell Café koffie, een lekker vers broodje en gebruik maken van het toilet.

Wat kost het?

De kosten verschillen per laad-aanbieder maar bij ons geen verrassingen: met de Shell Recharge-pas betaal je geen abonnementskosten en een vast tarief van €0,73 per kWh (incl. btw en excl. Transactiekosten).

Kunnen alle elektrische auto’s snelladen?

Nee, afhankelijk van je type auto kun je snelladen of niet. Veel hybride auto’s hebben op dit moment nog een kleinere accu, waardoor het niet mogelijk is om deze op te laden via een snellader. Maar de ontwikkelingen gaan snel, kijk voor meer informatie online of neem contact op met je dealer.

Regulier laden

Wat is het?

Reguliere laders maken gebruik van wisselstroom en hebben minder vermogen, waardoor het opladen langer duurt. Het vermogen ligt vaak rond de 11 kW. Er zijn verschillende oplossingen voor laadpalen aan huis, met een laadcapaciteit tot 22 kW. Dat maakt tot acht keer sneller laden mogelijk dan met een gewoon stopcontact.

Waar?

Je vindt reguliere laadpalen op straat, op het werk en tegenwoordig ook menig parkeergarage en winkelcentrum. Je plugt je eigen laadkabel in en activeert de lader gemakkelijk met een laadpas. Nog geen laadpas? Deze is gratis aan te vragen in de Shell Recharge App. Ook kun je thuis  een eigen lader laten installeren.

Waarom?

Wanneer je je auto voor een langere periode kunt laten staan, is de laadsnelheid minder van belang dan wanneer je onderweg bent. In het algemeen is met lagere snelheid laden goedkoper.

Wat kost het?

Er zijn laadpassen waarmee je op veel plaatsen kunt laden, ook bij laadpalen van andere aanbieders. De kosten variëren. 

 voor regulier laden in zowel ons eigen Shell Recharge netwerk en het roamingnetwerk.

Kunnen alle elektrische auto’s regulier laden?

Ja alle elektrische auto’s hebben de mogelijkheid om regulier te laden bij reguliere laders.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*