‘1 op de 6 verkochte auto’s is nu elektrisch’

Elektrisch rijden wint in Europa snel terrein. In het laatste kwartaal van 2020 was één op de zes geregistreerde nieuwe personenauto’s een elektrisch model.

Dat meldt de Europese brancheorganisatie ACEA. Over heel 2020 waren elektrische auto’s goed voor 10,5 procent van alle nieuwe auto’s. Dat was in 2019 nog 3 procent.

Hybride voertuigen waren vorig jaar goed voor een marktaandeel van bijna 12 procent. Dat was een jaar eerder nog 5,7 procent.

Stimulering door overheden

Volgens de ACEA wordt de vraag naar elektrische wagens aangejaagd door stimuleringspakketten van overheden in de coronacrisis. De brancheorganisatie geeft aan dat de steunhulp met name positief heeft uitgepakt voor de verkoop van auto’s met een elektromotor of andere alternatieve krachtbron.

Alle alternatieve varianten bij elkaar, dus naast elektrische en hybride auto’s ook die op waterstof of lpg rijden, waren in het slotkwartaal van 2020 goed voor ruim een derde van de markt. Op jaarbasis stegen de verkopen van deze voertuigen met bijna 144 procent.

Benzine- en dieselauto’s

De verkoop van conventionele benzine- en dieselauto’s, die nog wel de markt domineren, ging juist omlaag. In het slotkwartaal van 2020 was ongeveer een kwart van de geregistreerde auto’s uitgerust met een dieselmotor. Dat was een jaar eerder nog dik 30 procent.

Bij de benzineauto’s was de daling nog sterker. Dit percentage ging van 56,6 eind 2019 naar 40,6 nu.

Duitsland

Duitsland, de grootste economie van Europa, was de grootste aanjager van de groei van alternatieve varianten in het laatste kwartaal van 2020: een toename van 237 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland tekende in de periode een groei van 63 procent op.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*