Zes van de grootste autofabrikanten ter wereld slaan de handen ineen om in sneltempo een netwerk van duizenden snelladers te bouwen langs Europese wegen. Ze willen zo een antwoord bieden op de groeiende populariteit van het Teslanetwerk.
Het grootste obstakel voor de opmars van elektrische auto’s is de zogenaamde ”range anxiety”: de angst bij de consument om zonder stroom te zitten op langere afstanden.
De Amerikaanse autobouwer Tesla vond daar een antwoord op met een eigen netwerk van snelladers.
Met succes: toen in enkele dagen tijd honderdduizenden bestellingen binnenliepen voor het nieuwste Teslamodel werden de Europese autobouwers wakker geschud. Ze schakelen een versnelling hoger in de ontwikkeling van hun elektrische modellen en willen nu ook samen een gelijksoortig netwerk uitbouwen.
Volkswagen, Audi, Porsche, BMW, Mercedes en Ford richtten daarvoor onlangs een joint venture op.
Europa doorkruisen
Vanaf volgend jaar moeten er 400 laadstations komen langs de grote Europese assen. Tegen 2020 moet dat netwerk uitgegroeid zijn tot duizenden laadpunten. Zo moet het ook met een elektrische wagen mogelijk worden om heel Europa te doorkruisen.
De laadpunten moeten niet alleen talrijker worden, maar ook veel sneller dan bestaande systemen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van het ”combined charging system” (CCS), waardoor laadsnelheden tot 350 kilowattuur per uur mogelijk zijn.
Doorbraak
Elektrische auto’s die aangepast zijn aan die technologie kunnen zo vele malen sneller opgeladen worden dan de meeste modellen vandaag de dag. Een laadbeurt zal zo vergelijkbaar worden met een doorsneetankbeurt bij het benzinestation.
Voor de doorbraak van e-mobiliteit zijn twee zaken onontbeerlijk: overtuigende voertuigen en een omvangrijke laadinfrastructuur”, zegt Dieter Zetsche, topman van Mercedes-Benz.
„Tegen 2025 moeten we daar- om meer dan tien elektrische modellen in onze portfolio hebben. En samen met onze partners installeren we nu ook de snelste laadinfrastructuur in Europa.”
„Dit netwerk biedt chauffeurs opnieuw een sterk argument om over te schakelen op elektrisch rijden”, voegt BMW-topman Harald Krüger daaraan toe.
„Het gemeenschappelijke project is een mijlpaal die duidelijk aantoont dat de automerken de handen ineen slaan om de e-mobiliteit te versnellen.”
De zes automerken worden gelijkwaardige partners in het project en nodigen concurrenten uit om er deel van uit te maken.
Laat een reactie achter